Simon Gerrans heeft de derde etappe in de Tour de France gewonnen. De Australiër klopte Peter Sagan met miniem verschil in de rit van Ajaccio naar Calvi.

Sagan stond maandag, net als een dag eerder, te boek als favoriet voor de winst in de etappe.

Net als een dag eerder moest hij echter genoegen nemen met de tweede plaats.

Hij verovert echter wel de groene trui op Argos-Shimano-sprinter Marcel Kittel. De gele trui blijft om de schouders van de Belg Jan Bakelants.

Westra

De etappe werd vormgegeven door een lange vlucht die op gang werd getrokken door Lieuwe Westra. De Fries van Vacansoleil-DCM reed meteen na de neutralisatie weg uit het peloton en zag na een tijd vier man in zijn wiel verschijnen.

Onder hen bevond zich de Australiër Simon Clarke van GreenEdge, die op de eerste drie cols van de 145,5 kilometer lange etappe de punten pakte. De bolletjestrui van Pierre Rolland kwam door de vluchtpoging niet in gevaar.

Achter het leidende vijftal werd de Kazach Andrei Kashechkin de eerste uitvaller van de Tour. De man van Astana kneep al in de beginfase in de remmen. Niet veel later volgde de Fransman Yoann Bagot van Cofidis, die volgens zijn ploeg te kampen had met de gevolgen van een voedselvergiftiging.

Terpstra/Veelers

Voor Niki Terpstra verliep de derde etappe allesbehalve vlekkeloos. Bij de ravitaillering ging de QuickStep-man onderuit. Hoewel hij ogenschijnlijk geen fysieke schade had opgelopen, duurde het lang voordat de Nederlander zijn weg kon vervolgen. De materiaalman had behoorlijk wat tijd nodig om de fiets van Terpstra weer rijklaar te maken. Pas laat in de etappe vond hij aansluiting bij het peloton.

Op dat moment hing Tom Veelers samen met de Franse Marokkaan Nacer Bouhanni als enige achter het peloton richting de laatste beklimming van de dag, een col van de tweede categorie op twaalf kilometer van de streep.

Rolland

Igor Anton was de eerste die een speldenprik uitdeelde op de slotklim, maar het was Rolland die met een simpele krachtsinspanning de vlucht ongedaan maakte. De Fransman haalde de tien punten op en staat stevig aan kop van het klassement om de bergtrui.

Achter hem sprintte Belkin-renner Lars Petter Nordhaug weg uit het peloton in een poging samen met Mikel Nieve bij Rolland aan te sluiten. Het was echter Sylvain Chavanel die over het duo heen sprong en bij de Fransman wist te komen.

Het nieuwe leidende viertal kwam niet los van het peloton waar GreenEdge-Orica zich voor Gerrans op kop gooide. Met hulp van Cannondale werd het gat gedicht en kon het peloton zich opmaken voor de eindspurt. Daarin verraste Gerrans door Sagan te kloppen.

De Nederlander Tom Dumoulin deed in de slotkilometers nog een verwoede poging de sprint voor te blijven, maar zijn poging slaagde niet.

Bekijk alle klassementen