Na twee mislukte campagnes hoopt Wout Poels in zijn derde Tour de France Parijs te halen. De renner van Vacansoleil-DCM beleeft op Corsica een prima start. Na twee etappes is hij zelfs de beste Nederlander in het algemeen klassement.

Door Anne Joldersma

Gefeliciteerd! Beste Nederlander.
"Ha, kijk, daar kan ik mee thuiskomen! Ik hoop dat ik dat op het einde ook nog ben. Maar die klassering zegt nu nog helemaal niets natuurlijk. Ik weet niets eens op welke plek ik precies sta. Iedereen heeft dezelfde tijd, op Jan Bakelants na die een seconde voorsprong heeft. Maar het was wel fijn om zondag gewoon in de voorste groep te zitten."

Ben jij ongeschonden uit de eerste etappes gekomen?
"Gelukkig wel. Het was een hectische finale de eerste dag met veel valpartijen. Ik kon gelukkig overal omheen sturen. En zondag ging het ook goed. Het was natuurlijk ook een stuk relaxter door al die klimmen. Maar tot nu toe gaat het goed."

Niet iedereen in je ploeg kwam ongeschonden uit strijd.
"Nee, Johnny Hoogerland is de eerste dag redelijk hard gevallen en heeft nu een aantal hechtingen in de arm. Gelukkig is er voor de rest niemand gevallen in de ploeg. Wel even afkloppen, hopelijk blijft het ook zo. Eigenlijk moet het allemaal meezitten in zo'n Tour."

Maar Corsica bevalt dus wel?
"Zeker, het is een mooi eiland en het weer is lekker. Alleen de eerste dagen was er een beetje regen. Het zal vandaag alleen wel zwaarder worden."

Wat verwacht je van de derde etappe?
"Het zal veel draaien en keren worden en ik geloof dat het eigenlijk de hele tijd op en neer is. We zullen goed moeten opletten en ervoor zorgen dat we weer in het eerste deel van het peloton finishen."

Echt zwaar is het vandaag toch niet?
"Het echte werk begint pas op het vaste land. Maar goed, je moet er wel voor zorgen dat je op Corsica geen tijd verliest. Je kan de Tour hier niet winnen, maar je kan wel achterop raken. En dat zou zonde zijn."

Wat zijn jouw ambities in deze ronde?
"Eigenlijk wil ik tot aan de eerste rustdag kijken hoe het gaat. Als ik goed in het klassement sta dan wil ik dat zo lang mogelijk vasthouden. Maar je weet ook vrij snel wanneer dat te hoog gegrepen is. Of ik dan voor een etappezege ga? Dat ga ik ook doen als ik goed in het klassement sta, maar dat is wel lastig. Maar als ik in de positie ben en ik kan er vol voor gaan, dat zou helemaal mooi zijn."

Heb je al een etappe in gedachten?
"Ha, ja. De Alpe d'Huez zou natuurlijk heel mooi zijn! Maar ik denk niet echt specifiek aan één etappe. Als je 's ochtends wakker wordt weet je hoe de beentjes voelen. En als die goed zijn moet je daarvan profiteren en niet denken: misschien zijn ze morgen nog wel beter... Als de kans er is moet je ervoor gaan."

En de ronde uitrijden?
"Dat is wel het doel, eindelijk een keer Parijs halen. In mijn eerste jaar viel ik ziek uit en vorig jaar was er die zware valpartij. Maar dit jaar wil ik hem echt uitrijden. Dat is ook een hoofddoel."