Jan Bakelants heeft zondag verrassend de tweede etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven

De Belg van RadioShack bleef een uitgedund peloton net voor in Ajaccio. Peter Sagan finishte op een seconde als tweede.

De Pool Michal Kwiatkowski passeerde als derde de streep, voor de Italiaan Davide Cimolai en de Noor Edvald Boasson Hagen. De meeste sprinters waren gelost in de heuvelachtige etappe.

De 27-jarige Bakelants is ook de nieuwe leider in de Tour omdat Marcel Kittel ruim zeventien minuten verloor. David Millar staat tweede in het klassement op een seconde. Heel veel coureurs hebben deze achterstand.

Onder anderen Wout Poels, Bauke Mollema en Robert Gesink finishten in de grote groep. Johnny Hoogerland had duidelijk nog last van de gevolgen van zijn valpartij van zaterdag; hij zat in de groep-Kittel.

Vier colletjes

Om 13.30 uur vertrokken de renners voor de tweede etappe op Corsicaans grondgebied. De rit was in tegenstelling tot die van zaterdag niet vlak; het peloton moest vier colletjes die meetelden voor het bergklassement bedwingen.

Lars Boom belandde net als zaterdag in de ‘vlucht van de dag’. De renner van Belkin kreeg vooraan gezelschap van de Spanjaard Ruben Perez (Euskaltel), de Canadees David Veilleux (Europcar) en de Fransman Blel Kadri (AG2R).

Het peloton gaf de zegen aan de vlucht, waardoor de voorsprong snel opliep naar drie minuten. Nadat Boom als eerste de top van de eerste col passeerde, moest de Nederlander lossen tijdens de beklimming van de tweede col.

Kadri bleef vooraan als laatste over, maar werd vlak voor de top van de tweede beklimming gegrepen door Rolland.

De Fransman werd op zijn beurt ingerekend door het flink uitgedunde peloton, waaruit onder anderen geletruidrager Kittel, André Greipel, Danny van Poppel en Mark Cavendish al gelost waren. Als troost mag Rolland maandag wel starten in de bolletjestrui.

Aanval Froome

Na een lange 'stilte voor de storm-fase' regende het demarrages op de Côte du Salario, de laatste klim van de dag. Cyriel Gautier passeerde als eerste de top, maar vlak achter hem zat Chris Froome, die verraste met een versnelling. De Brit werd echter weer ingerekend in de afdaling.

Vervolgens ontstond een kopgroep van zes renners, met onder anderen Jakob Fuglslang, Sylvain Chavanel, Juan Antonio Flecha en ook de latere ritwinnaar Bakelants. Het was de Belg die het op hol geslagen peloton net wist af te troeven.

Maandag wordt de laatste rit op Corsicaans grondgebied verreden. Tussen Ajaccio en Calvi moet het peloton 145 kilometer afleggen. Op dertien kilometer van de aankomst ligt de top van de Col de Marsolino, een col van de tweede categorie.

Lees alles over de Tour de France op onze special

Bekijk alle klassementen