Rudi Kemna stond na zijn dopingbekentenis in NUsport zes maanden aan de kant, vanwege een door het team opgelegde en door Kemna zelf geaccepteerde schorsing. Precies een week na zijn terugkeer, wint Marcel Kittel in Bastia de eerste etappe in de Tour en draagt de Duitse sprinter van Argos-Shimano zondag de gele trui.

Door Nando Boers

Kemna zit in de teambus en kijkt naar een televisietoestel dat aan het plafond hangt. Een snelle herhaling van de sprint op de Franse tv. "Zo hectisch", zegt hij over de sprint. Hij kijkt nog een keer omhoog en zegt: "Vrij gemakkelijk, hè." Kittel gaat met de armen gestrekt omhoog door de finish. 

Kun je zeggen hoe blij of opgelucht je bent?
"Dit is sportief waar we al jaren naartoe hebben gewerkt. Dit heeft niets met mij te maken."

Je bent toch wel een mens?
"Ik ben nu hartstikke blij dat we gewonnen hebben. Dit is een heel goede dag. Ik weet hoe we, stapje voor stapje, elk jaar meer ritten hebben gewonnen, nog meer de sprint hebben geperfectioneerd. En dan is dit het hoogst haalbare."

Jij hebt een moelijke periode afgesloten?
"Die periode van de schorsing was niet leuk voor mij. En ja, ik kan nu weer verder. Wat we nu hebben gewonnen, is binnen. Van tevoren hadden we daarvoor getekend."

Tom Veelers vertelde direct na de streep dat de ploeg goed nerveus was voor het begin van de etappe. Kun jij iets vertellen over wat jij hebt gezien?
"Ik zag zelfvertrouwen."

Waaraan zag jij dat het goed was?
"Marcel zei: Hé jongens, wat gaan we doen als ik lek rijd?' Dat is nadenken. Deze groep is gegroeid, echt. Opnieuw beter geworden."

Jullie hebben de ritzege, de gele trui, de groene trui en jullie ploeg leidt het geldklassement...
"Eén dag."

Wat is er nog mogelijk? Jij zegt zelf altijd tegen je sprinters: 'Als je vandaag de snelste bent ben je het morgen ook.'
"Ik denk dat Marcel snel genoeg is om die andere mannen ook face-to-face te kloppen. Natuurlijk is het jammer dat Cavendish, Sagan en Greipel niet mee hebben kunnen sprinten, maar je moet ook niet vallen. Dat is een stukje geluk natuurlijk. Ik denk dat we de komende dagen mee kunnen, maar het zal volgende week moeilijker worden."

Wat kan Kittel verder nog in deze Tour?
"Marcel kan zeker nog een paar ritten winnen."

Zondag al?
"Dat wordt lastig. Heel lastig, door die klim van tweede categorie. De derde dag is interessanter."

Is de kans groot of klein dat jullie zondagavond nog steeds de gele trui in bezit hebben?
"De kans is groot dat we hem kwijt zijn. Hartstikke leuk dat we het geel in bezit hebben, maar het was ons te doen om die overwinning."