De honderdste Tour de France gaat zaterdag niet zoals gebruikelijk van start met een proloog, maar met een rit in lijn. Na 213 kilometer wordt in finishplaats Bastia op Corsica een massasprint verwacht. Daardoor is het voor de sprinters de uitgelezen kans om een keer de gele trui te veroveren.

Volgens parcoursbouwer Jean François Pescheux is het zelfs de eerste keer sinds 1966 dat de Tour met een sprintersetappe begint. Hij noemt de rit 'de makkelijkste op Corsica'.

Mark Cavendish en Peter Sagan zijn enkele van de mannen die al aankondigden het geel te begeren.

Echt vlak is de eerste van drie ritten op Corsica, het eiland was het enige stukje van Frankrijk dat nog nooit door de Tour was aangedaan, niet. Vanuit Porto-Vecchio wordt eerst koers gezet naar de zuidelijke punt van het eiland, daarna wordt langs de oostkust de weg naar het noorden ingezet.

De bochtige wegen langs de kust kunnen nog wel problemen veroorzaken voor het nerveuze peloton. Valpartijen zijn dan ook zeker niet uit te sluiten.

Onderweg staat na ruim 45 kilometer de enige officiële beklimming van de dag op het programma. De Côte de Sotta is 147 meter hoog en is een klim van de vierde categorie. De man die daar als eerste bovenkomt krijgt aan het einde van de dag de bolletjestrui om de schouders gehangen.

Froome

Chris Froome vertrekt als topfavoriet voor de eindzege in Frankrijk. De Brit is de kopman van Team Sky, de ploeg die vorig jaar met Bradley Wiggins ook al de Tourwinnaar leverde.

Wiggins, dit jaar afwezig, pakte zijn winst in de tijdritten, waar Froome overduidelijk de beste klimmer was. De Tour van dit jaar lijkt op maat gemaakt voor de in Kenia geboren Brit, die dit jaar vier van de vijf rittenkoersen waarin hij uitkwam won.

Alberto Contador geldt als de grootste uitdager voor Froome. De Spanjaard van Team Saxo-Tinkoff wist de Tour al drie keer op zijn naam te schrijven, al moest hij zijn eindzege van 2010 inleveren vanwege vermeend gebruik van het verboden middel clenbuterol.

Er nemen drie Nederlandse ploegen en in totaal zeventien Nederlandse renners deel. Grootste troef voor het klassement is Bauke Mollema, de kopman van Belkin. Hij werd onlangs tweede in de Ronde van Zwitserland.