Voorzitter Pat McQuaid van de UCI heeft vrijdagmiddag in een persbericht gereageerd op enkele uitspraken van Lance Armstrong in een interview met Le Monde.

De Texaan wordt op de website van de krant geciteerd dat het 'onmogelijk is om de Tour de France te winnen zonder doping'. Uit de volledige weergave van het interview blijkt echter dat Armstrong doelde op zijn eigen periode.

"Het is heel triest dat Armstrong ervoor heeft gekozen om deze uitspraken te doen aan de vooravond van de honderdste editie van de Ronde van Frankrijk", aldus McQuaid, kennelijk in de veronderstelling dat de ex-coureur ook doelde op de huidige situatie.

"Ik kan hem vertellen dat hij er volledig naast zit. Wat hij zegt, helpt het wielrennen geen steek verder. De cultuur is echt veranderd sinds het Armstrong-tijdperk. Het is nu mogelijk om clean te winnen."

"In het wielrennen van vandaag is er sprake van het meest vooruitstrevende antidopingprogramma", vervolgt de Ier. "We hebben maatregelen genomen als het bloedpaspoort, het systeem van de whereabouts en het verbod op het gebruik van injectienaalden zonder een duidelijke medische reden."

Op Twitter meldde Armstrong later op vrijdag dat hij niet weet of het nu nog steeds een vereiste is om verboden middelen te gebruiken om de Tour te winnen. “Ik hoop van wel.”

Rol UCI

Armstrong haalde in Le Monde ook uit naar de UCI. De internationale wielerunie zou weigeren een waarheids- en verzoeningscommissie op te richten omdat ze bang is voor wat er dan naar buiten komt.

"De UCI wil onafhankelijk onderzoek laten doen naar de gebeurtenissen tijdens het Armstrong-tijdperk. Onze uitnodiging naar het mondiale antidopingbureau WADA staat nog steeds. Als het WADA niet mee wil werken, zullen we zelf onafhankelijke experts aanstellen."

"Zoals ik al vaak heb gezegd, heb ik niets te verbergen", benadrukt McQuaid. "Als Armstrong bewijs heeft van het tegendeel, dan moet hij daar snel mee komen in plaats van door te gaan met het beschadigen van het wielrennen."

Lees alles over de Tour de France op onze special