Lance Armstrong heeft aan de vooravond van de Ronde van Frankrijk nog eens benadrukt dat de Franse etappekoers in zijn tijd niet te winnen was zonder verboden medische hulp.

Gevraagd of coureurs in de tijd dat hij renner was zonder doping wedstrijden wonnen, zei Armstrong vrijdag in de Franse krant Le Monde: ''Het hangt van de koers af. De Tour de France? Nee, onmogelijk te winnen zonder doping.''

Armstrong bekende in januari dat hij met behulp van doping tussen 1999 en 2005 zeven keer achter elkaar de Ronde van Frankrijk won.

Enkele maanden daarvoor al moest hij deze overwinningen inleveren van de internationale wielerunie UCI na het vernietigende rapport van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA.

Hierin wordt Armstrong omschreven als de leider van het 'meest geavanceerde, succesvolle en professionele dopingsysteem aller tijden'.

"Het USADA-rapport is er uitstekend in geslaagd het leven van één man te vernietigen, maar heeft het wielrennen verder niets opgeleverd", stelt Armstrong.

Bullshit

"Het was ook bullshit. Het meest geavanceerde systeem bij US Postal? Operación Puerto (waarin dopingdokter Eufemiano Fuentes de hoofdrol speelde, red.) was honderd keer meer geavanceerd. Ons systeem was heel conservatief en simpel, niet duivels."

"Leuk en aardig om mijn naam te schrappen van de erelijst, maar heeft de Tour nu plaatsgevonden tussen 1999 en 2005 of niet? En er moet een winnaar zijn, maar niemand heeft aanspraak gemaakt op mijn truien."

Armstrong denkt dat er niet veel dingen veranderen zolang Pat McQuaid aanblijft als voorzitter van de UCI. "Hij heeft geen krediet in de strijd tegen doping. De UCI heeft geen zin om een waarheids- en verzoeningscommissie op te richten omdat ze bang is voor wat er dan naar buiten komt."

Lees alles over de Tour de France op onze special