Er gaan dit jaar zeventien Nederlanders van start in de Ronde van Frankrijk. Dat blijkt uit de definitieve deelnemerslijst die de organisatie donderdagavond bekendmaakte.

Slechts drie landen beginnen zaterdag op Corsica met meer coureurs aan de honderdste editie van de Tour de France: Frankrijk (42), Spanje (27) en Italië (18). Vijfde op de lijst is België met twaalf deelnemers.

De 198 renners in de drieweekse rittenkoers komen uit 34 verschillende landen. Er zijn tien landen met slechts één deelnemer aan de start.

Danny van Poppel, een van de zeventien Nederlandse coureurs, is met zijn negentien jaar en 338 dagen op de dag van de start verreweg de jongste van de deelnemers.

De een na jongste renner is Alexei Loetsenko uit Kazachstan, die in september 21 jaar wordt.

Voigt

De oudste deelnemer is Jens Voigt. De Duitser viert in september zijn 42e verjaardag. Er zijn geen andere veertigers in het peloton, al komt Stuart O’Grady met een geboortedatum van 6 augustus 1973 in de buurt.

De zeventien Nederlanders in de Ronde van Frankrijk zijn: Koen de Kort, Roy Curvers, Tom Dumoulin, Albert Timmer, Tom Veelers (allen Argos-Shimano), Lars Boom, Robert Gesink, Tom Leezer, Bauke Mollema, Bram Tankink en Laurens ten Dam (allen Belkin), Johnny Hoogerland, Wout Poels, Danny van Poppel, Boy van Poppel en Lieuwe Westra (allen Vacansoleil-DCM) en Niki Terpstra (Omega Pharma-QuickStep).

Lees alles over de Tour op onze special