PAU - De Tour de France van 2007 is kapot. Wat er nog gebeurt tussen Pau en Parijs, doet nauwelijks meer ter zake. Met de uitsluiting van geletruidrager Michael Rasmussen van de Raboploeg is het rampscenario voor de Ronde van Frankrijk woensdag compleet geworden.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/3279 Rasmussen loog tegen zijn ploeg over zijn verblijfsplaats. Een telefoontje van een journalist naar directeur Theo de Rooij, woensdagmiddag, bleek de druppel.

De Italiaanse oud-renner Davide Cassani had Rasmussen zien rijden in de Dolomieten, terwijl de Deen toen in Mexico zou hebben moeten zitten.

De Rooij, die woensdag emotioneel zwaar aangeslagen was, kon niet anders meer dan besluiten Rasmussen uit de Tour te halen. Het was de zoveelste klap in korte tijd voor de Ronde van Frankrijk, die na het dopinggeval van de Duitser Patrik Sinkewitz een donkere week beleefde.

Vinokoerov

Dinsdag, op de rustdag, vloog favoriet Aleksandr Vinokoerov na een positieve dopingcontrole de Tour uit. Zijn ploeg Astana vloog mee.

Woensdag werd Cristian Moreni met sirenes en zwaailichten na een positieve test als een misdadiger afgevoerd. Zijn ploeg Cofidis ging mee. In de avonduren viel het doek voor de Tour van 2007 definitief.

Landis

Hoe veel klappen kan een sport verwerken? De Tour van 2007 is dramatischer dan die van 2006. Want toen was het pas na de ronde dat het bericht over de positieve test van winnaar Floyd Landis naar buiten kwam. Toen werd in Parijs op de slotdag nog iemand feestelijk gehuldigd.

Dat huldigen zal zondag ongetwijfeld ook gebeuren. Het wordt de Spanjaard Alberto Contador, of misschien de Australiër Cadel Evans. Feestelijk wordt het nooit meer.

Boogerd

Of de Raborenners er donderdag nog bij zijn? Waarschijnlijk niet. Ze mogen het van de ploegleiding zelf bepalen. Maar hoe zullen zij zich voelen? Michael Boogerd, die in zijn laatste Tour fantastisch reed en alles deed voor zijn kopman, beende woensdagavond zonder een woord te zeggen door het hotel in Pau. Het gezicht op onweer. Of Thomas Dekker, de jonge debutant die zich voor het eerst in zijn loopbaan schikte in de rol van knecht. Hij had het over voor het geel in Parijs.

Tranen

"We hebben renners in de ploeg die etappes kunnen winnen, ze hebben twee weken lang op kop gereden en horen vier dagen voor Parijs dat de gele trui weg is", beschreef de eveneens aangeslagen woordvoerder Jacob Bergsma de situatie. "De renners zijn zeer geëmotioneerd, er waren tranen bij een van de renners toen hij het nieuws hoorde."

Verder rijden, wat heeft het nog voor zin? De Tour is toch al kapot, het is de vraag hoe het verder moet. Niet alleen met de Tour, maar met de hele wielersport.

En Rasmussen? Die kan het verder wel schudden. Hij is uit de familie gegooid. Woensdagavond verliet hij rond kwart voor elf het hotel in Pau. Als een dief in de nacht. "Wij zijn een familie", zei Bergsma over de ploeg. "En tegen familie lieg je niet."

Pau

De Ronde van Frankrijk trekt verder. Alle schandalen rond de koers veranderen daar niets aan. Donderdagmiddag gaan de renners in Pau op weg voor de zeventiende etappe, zonder de Deen Michael Rasmussen en de Franse Cofidis-ploeg.

De rit van donderdag begint met de Spanjaard Alberto Contador in het geel. De zeventiende etappe voert het aangeslagen peloton naar Castelsarrasin, over 188,5 kilometer. De rit telt één beklimming van de derde categorie en vijf van de vierde categorie.