PAU - Klassementsleider Michael Rasmussen is woensdagavond door de directie van de Rabo-wielerploeg uit de Ronde van Frankrijk gehaald. De Deen heeft de interne regels van de Nederlandse wielerformatie overtreden.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/3255 Rasmussen loog in de aanloop van de Ronde van Frankrijk tegen de UCI over de lokatie van een training. De Deen verklaarde dat hij in Mexico verbleef maar hij oefende in werkelijkheid in Italië. Daar is hij herkend door oud-renner Davide Cassani, die dat woensdag op de Deense televisie verklaarde.

"Hij heeft meerdere malen gezegd waar hij aan het trainen was en dat bleek niet te kloppen", zei een aangeslagen directeur Theo de Rooy woensdag in het hotel van de Raboploeg. "Die informatie heeft de ploegleiding diverse malen gekregen. Vandaag hebben we nog nieuwe informatie gekregen", aldus De Rooij. Rasmussen verbleef in Italië terwijl hij had aangegeven in Mexico te zitten.

Onbegrijpelijk

De directeur van Raboploeg confronteerde Rasmussen woensdag direct na de etappezege met het nieuws. "Rasmussen heeft direct bekend", verklaarde woordvoerder Bergsma van Rabobank. De Deen vond de maatregel van De Rooij onbegrijpelijk.

Rabobank heeft Rasmussen volgens een persbericht van de sponsor op staande voet ontslagen. De sponsor beschouwt het ontslag van de Deen als een zwarte bladzijde uit de historie van het Rabowielerplan. Rabobank is echter niet van plan om zich als geldschieter uit de wielersport terug te trekken.

Ploeg

Het is niet bekend of de rest van de ploeg donderdag in de zeventiende etappe van start gaat. De renners overlegden woensdagnacht in het hotel of ze in Pau aan het vertrek staan. Ze maken waarschijnlijk pas vlak voor de etappe bekend of ze ook van start gaan.

De Franse politie is even voor middernacht het verbijf van de Rabobank in Pau binnengevallen. Een handvol gendarmes onderzoekt het onderkomen van de Nederlandse wielerploeg. Eén van de agenten behoort tot de Franse anti-drugsbrigade. Rasmussen heeft het hotel al verlaten. Het is onbekend waar hij verblijft.

Eindzege

Rasmussen won woensdag de zestiende etappe van de Ronde van Frankrijk, met aankomst op de Col d'Aubisque en verstevigde zijn leidende positie in het algemeen klassement. De eindzege lonkte voor de 33-jarige Deen.

Rasmussen raakte ruim een week geleden al in opspraak. Hij ontving in de aanloop naar de Tour vier waarschuwingen van de internationale wielrenunie UCI en de Deense wielerbond omdat hij diverse malen had verzuimd zijn verblijfplaats door te geven aan de dopingautoriteiten.

Boete

De Rabo-ploegleiding gaf hem daarvoor een boete van 10.000 euro. Omdat Rasmussen formeel niet betrokken was bij een dopingzaak, liet de Rabobank hem van start gaan in de Tour. De zaak kwam in de Tour ineens naar buiten.

In de Alpen trok hij in de achtste etappe, met ritwinst, de gele leiderstrui naar zich toe. Die verdedigde hij de afgelopen dagen met verve in de Pyreneeën.

Interview Rasmussen na veertiende etappe op YouTube.

Rasmussen uit de Tour