AMSTERDAM - De Franse wielerploeg Cofidis verlaat de Ronde van Frankrijk. Na de zestiende etappe naar Aubisque werd bekendgemaakt dat de Italiaan Cristian Moreni positief was getest op het gebruik van testosteron.

Nog voor het team het besluit bekendmaakte op te stappen, had de Tourdirectie al besloten Moreni uit te sluiten. Moreni werd woensdagavond na afloop van de etappe afgevoerd door Franse agenten. Agenten doorzochten daarna het hotel waarin de ploeg verbleef.

De Italiaan werd na de elfde etappe positief getest. Ook ritwinnaar Robert Hunter en klassementsleider Michael Rasmussen werden getest.

Chavanel

Cofidis nam zelf het besluit om te vertrekken uit de Tour. "Dit is het enige wat je kan doen", verklaarde ploegleider Eric Boyer.

Met Cofidis vertrok ook Sylvain Chavanel, de best geklasseerde Fransman in het algemeen klassement. Hij stond 26e op ruim vijftig minuten van klassementsleider Michael Rasmussen.

Vino

Op de rustdag van dinsdag werd bekend dat Alexandr Vinokourov (Astana) zich schuldig had gemaakt aan het gebruik van doping. De Tourdirectie besloot daarop Astana te vragen om met de gehele ploeg de Tour te verlaten.

Staking

Voor de start van de zestiende etappe, die werd gewonnen door Michael Rasmussen, namen de renners van Cofidis deel aan een zitstaking tegen het gebruik van doping in de wielersport.

Boyer was maandagavond één van de drie Franse ploegleiders die eiste dat Rasmussen door de leiding van de Rabobank uit de Tour gehaald moest worden.