AMSTERDAM - De Tour heeft er een nieuwe dopingzondaar bij. Volgens de Franse sportkrant L'Equipe is de Italiaan Christian Moreni positief is getest op testosteron. Eerder kwam dit ook bij Patrik Sinkewitz (T-Mobile) aan het licht.

Moreni is een van de zes renners die na de elfde etappe door loting werden aangewezen voor controle. Ook ritwinnaar Robert Hunter en klassementsleider Michael Rasmussen werden getest.

De Italiaan is sinds 1998 prof. Hij werd in 2004 Italiaans kampioen en won in 2000 een etappe in de Giro d'Italia, waar hij drie dagen lang de roze trui mocht dragen. Ook in de Vuelta was Moreni eenmaal succesvol. Moreni stond dinsdag 58e in het algemeen klassement, op ruim anderhalf uur van leider Rasmussen.

Astana

Dinsdag verliet de volledige Astana-ploeg op aandringen van de Tourdirectie de ronde, nadat duidelijk was geworden dat kopman Aleksandre Vinokoerov zich schuldig had gemaakt aan gebruik van bloeddoping.

Boyer

Maandagavond riep Eric Boyer, ploegleider van Cofidis, nog op tot verwijdering van Michael Rasmussen uit de Tour. Hij verklaarde dat het schandalig was dat de Raboploeg een renner onder verdenking meenam. Volgens Boyer zijn de ploegleiders namelijk verantwoordelijk voor dopinggevallen.

Woensdagavond was van de strenge houding van Boyer ten opzichte van doping weinig over. De Fransman wilde nog niet vooruitlopen op een mogelijke uitsluiting van zijn ploeg. "Ik wil eerst zijn verklaring horen. Daarna nemen we een beslissing over wat we gaan doen."

Staking

Cofidis was één van de ploegen die woensdag voor de start van de etappe een zitstaking hielden tegen doping in de wielersport.

Moreni positief