ORTHEZ - Na opnieuw een dopingrel stapt het peloton in de Ronde van Frankrijk woensdagochtend weer 'gewoon' op de fiets voor de zestiende etappe.

Zonder de Astana-ploeg, die dinsdag na het bekend worden van de positieve dopingcontrole van kopman Aleksandr Vinokoerov in zijn geheel moest vertrekken, moeten de renners de laatste echte bergrit afwerken.

Klassementsleider Michael Rasmussen van de Raboploeg begint in Orthez in de gele trui en hoopt die na 218,5 kilometer bij aankomst op de Col d'Aubisque nog steeds in het bezit te hebben.

Eindzege

De eindzege lonkt voor de Deen, die zelf al een hoop ellende in de ronde te verwerken kreeg omdat hij voor de Tour nogal nalatig was in het op de hoogte houden van de dopingautoriteiten van zijn verblijfplaats buiten de wedstrijden om.

Rasmussen en de rest van het vermoeide peloton moeten nog één keer fors klimmen. Naast de pittige slotklim (buitencategorie) gaan de renners ook over de Col de Larrau (1573 m, buitencategorie), de Alto Laza (3e categorie), de Col de la Pierre St-Martin (1760 m, eerste categorie) en de Col de Marie-Blanque (1035 m, eerste categorie).

Franje

De koninginnenrit is echter door de gebeurtenissen van dinsdag rond Vinokoerov en Astana al van veel franje ontdaan. Rasmussen verdedigt een voorsprong van 2.23 op zijn naaste concurrent, de Spanjaard Alberto Contador.