ORTHEZ - De rustdag in Pau bleek een 'dodelijke' voor de Astana-ploeg. Woensdag begint een gekortwiekt peloton - zonder de op doping betrapte Aleksandr Vinokoerov, de klassementstoppers Andreas Klöden en Andrei Kasjetsjkin en de rest van de Astana-ploeg - aan de laatste grote bergrit van de Ronde van Frankrijk.

De derde Pyreneeënrit eindigt na 218,5 kilometer op de Col d'Aubisque, eentje van de buitencategorie.

Rasmussen

De opdracht voor klassementsleider Michael Rasmussen is na het vertrek van het machtsblok van Astana nog duidelijker geworden. De Deen moet vooral de Spanjaard Alberto Contador en diens ploeggenoot Levi Leipheimer in de gaten houden. De Rabocoureur verdedigt een voorsprong van 2.23 op Contador en 5.25 op Leipheimer. Tussen de twee renners van Discovery zit nog de Australiër Cadel Evans. Hij staat op 4 minuten.

Het vermoeide en aangeslagen peloton moet nog één keer fors klimmen. Naast de pittige slotklim gaan de renners ook over de Col de Larrau (1573 m, buitencategorie), de Alto Laza (3e categorie), de Col de la Pierre St-Martin (1760 m, eerste categorie) en de Col de Marie-Blanque (1035 m, eerste categorie). De koninginnenrit is echter door de gebeurtenissen van dinsdag al van veel franje ontdaan.