PAU - Juan Antonio Flecha viel het als eerste op. De Spaanse wielrenner van Rabobank las vorige week woensdag een Tourcommuniqué en zag dat verzorger Ton van Engelen een dag later gehuldigd zou worden voor zijn twintigste Ronde van Frankrijk. "Ton, Ton, je wordt gehuldigd", riep de Spanjaard enthousiast. Maar Ton wist dat al lang.

"Ik heb daar verder niet met de renners over gesproken", zegt de man die al twintig jaar tijdens de Tour in de benen van renners knijpt. Hij masseert ze 's avonds in het hotel. De Raboploeg heeft dit jaar vijf masseurs, dus Van Engelen hoeft niet iedereen te kneden. "Nu alleen Bram de Groot en Thomas Dekker." Een rustdag, zoals dinsdag in Pau, is niets voor hem. Een 'hangdag' noemt de Brabander dat.

Medaille

De oud-doelman van PSV en Feyenoord (56) heeft thuis een vitrine waarin de medaille ligt die hij in 1978 kreeg toen hij met PSV de UEFA-cup won. "Daar ben ik heel zuinig op, ik vind hem prachtig. Deze komt ernaast", zegt hij terwijl hij zijn Touronderscheiding omhoog houdt. "Twintig keer de Tour en ook twintig keer Parijs gehaald, hè."

Van Engelen begon bij de kleine Skala-ploeg, kwam in dienst van Peter Post en was er al sinds het begin van de Rabobankploeg (1996) bij. De Tour deed hij jaar na jaar. Inmiddels is het routine. "Jazeker. Geen stress meer, het gaat allemaal heel gemakkelijk. Het is in de Tour ook allemaal goed geregeld voor ons. Eigenlijk is het jammer dat deze ronde zo groot is. In de Ronde van Nederland staan 200 mensen bij de start en kunnen ze de renners aanraken. Hier staan er duizenden, waardoor de renners moeten worden afgeschermd. Dat vind ik jammer voor de supporters."

Boogerd

De mooiste herinnering aan al die jaren is eigenlijk nog niet eens zo heel lang geleden. "We hebben zo veel successen meegemaakt, inmiddels is het al bijna gewoon. Maar de eerste keer dat Michael Boogerd een etappe won, in de Tour van 1996 in Aix-les-Bains. Dat was het eerste jaar van de ploeg en ook de eerste ritzege. Dat slaat dan echt op je vel. Fantastisch."

De man uit Vlijmen begint 's ochtends met het vullen van bidons en het preparen van de lunchpakketten. Soms doet hij ook de bevoorrading onderweg en na afloop van de finish gaat hij met de renners naar het hotel om ze te verzorgen. Een goed moment om wat zaken te bespreken. Of, zoals Van Engelen het uitdrukt: "Even lekker lullen."