PAU - Rabobankrenner Michael Rasmussen heeft dinsdag op een grote internationale persconferentie op de rustdag van de Ronde van Frankrijk opnieuw beschuldigingen van dopegebruik van de hand gewezen.

"Ja, ik heb een fout gemaakt", aldus de klassementsleider in de Tour. "De UCI heeft me daarvoor een waarschuwing gegeven en die heb ik aanvaard."

Betreuren

Rasmussen zei het te betreuren dat de waarschuwingen aan zijn adres tijdens de Ronde van Frankrijk zijn uitgelekt. "Ik vind het jammer, ook voor de Tour, dat het nu uitkomt terwijl ik in het geel rijd."

Advocaat

De Rabobankploeg had speciaal advocaat Harro Knijff in laten vliegen om duidelijkheid te scheppen in de situatie rond Rasmussen. De Deen staat onder verdenking van doping omdat hij de dopingautoriteiten van de UCI twee keer niet of te laat van zijn verblijfplaats op de hoogte heeft gesteld.

Knijff, de vaste raadsman van de ploeg, zat tijdens de persconferentie van de Deen in Pau naast hem en directeur Theo de Rooij.

"Ik heb niet zo veel hoeven zeggen, ik heb alleen de situatie uitgelegd. Ik heb aangegeven wat het verschil is tussen een 'recorded warning' en een 'written warning', voor zo ver dat tenminste blijft hangen."

'Recorded'

Knijff doelt daarmee op de vier waarschuwingen die Rasmussen inmiddels heeft gekregen van twee instanties, het Deense antidopingbureau en de UCI. De helft daarvan is van de UCI en 'recorded', oftewel met de status die gevolgen heeft als er drie van binnen zijn.

"Pas als Rasmussen zijn derde recorded warning krijgt, zal de zaak worden doorgestuurd naar zijn nationale bond en die treft dan een maatregel. In de reglementen staat daar een schorsing van drie maanden voor."

Knijff ploos op verzoek van de Raboploeg de UCI-reglementen uit. "Ik concludeer dat er juridisch geen grond is om Rasmussen voor de Tour een startverbod op de leggen, of hem zelfs uit de Tour te halen."

Informatief gesprek

Knijff, die maandagavond in Pau arriveerde en dinsdagmiddag weer vertrok, sprak ook uitgebreid met Rasmussen zelf. "Een informatief gesprek, waarin Michael zijn uitleg heeft gegeven over de gebeurtenissen. Ik heb grote bewondering voor de manier waarop hij met de zaak omgaat, hij hij onder deze druk toch nog goed blijft presteren."