PLATEAU DE BEILLE - Michael Rasmussen had zondag in de eerste Pyreneeënrit in Michael Boogerd zijn beste adjudant.

De Hagenaar, bezig aan zijn laatste Tour de France, kwam op Plateau de Beille als elfde binnen maar verrichtte op de twee zware beklimmingen handenvol werk voor zijn Deense kopman en klassementsleider.

Superdag

"We moeten het koppie erbij houden", reageerde Boogerd op het koersverloop. "Het was zwaar, maar een superdag voor ons. Ik hoop dat er nog een paar van dit soort dagen bij komen."

Genieten

Om over een eventuele Tourzege voor Rasmussen te praten, was het volgens Boogerd nog veel te vroeg. "Het is nog ver. Ik heb veel Tourervaring. Ik weet dat het nog fout kan gaan. Er kan nog heel veel gebeuren. Laten we vooral genieten van vandaag", zei hij na de tweede plaats van Rasmussen achter de Spanjaard Alberto Contador.

Lastiger

Boogerd vond de koers van zondag redelijk te controleren. "Het waren twee lange beklimmingen met nog een vlak stuk. Maandag wordt het lastiger de etappe te controleren. Dan zijn het kortere, steilere beklimmingen."

"En dan is woensdag ook nog heel zwaar, zo net na de rustdag. Hier moeten we van genieten. Elke dag kun je een klappie krijgen. Je moet hopen dat dat op de laatste dag in Parijs is en niet in de bergen."

Boogerd leeft in de Tour van dag tot dag, maar constateerde wel tevreden dat hij op het juiste moment in vorm is. "Ik had gehoopt dat ik in mijn laatste Tour nog zo'n rol kon spelen, want ik wilde mijn carrière graag een beetje fatsoenlijk afsluiten."

Dekker

Rasmussen had zondag naast Boogerd ook de steun van Denis Mentsjov en Thomas Dekker. De laatste speelde op de tweede berg een belangrijke rol. Dekker hield het tempo hoog, Vinokoerov 'kraakte' achter hem.

De indrukwekkende winnaar van de tijdrit op zaterdag klapte helemaal in elkaar. De Astana-kopman, die vlak voor de finish nog viel door het opdringerige publiek, bereikte uiteindelijk op bijna 29 minuten van Contador en Rasmussen de streep.

"Ik hoorde pas later dat Vino was afgehaakt. Dat is een leuke wetenschap. Het belooft nog wat voor de rest van mijn loopbaan, dat ik nog mooie dingen kan gaan laten zien", zei Dekker trots.