MONTPELLIER - Michael Rasmussen weet nu wat de gele trui in de Ronde van Frankrijk betekent. Het is leuk, het is mooi, maar het is soms ook verschrikkelijk.

Vrijdag was de dag van Rasmussen, die 's ochtends voor de start na het afleggen van een verklaring snel weer de teambus van Rabobank invluchtte om niet onder de voet te worden gelopen. Aanleiding van het mediacircus bij de start in Montpellier was de bekendmaking, donderdagavond laat, van de waarschuwing die Rasmussen 29 juni kreeg van de UCI voor het niet-vermelden van zijn actuele verblijfsplaats. Op zich geen groot nieuws, maar als het de geletruidrager betreft, gaat het er anders aan toe.

Tourdirecteur Christian Prudhomme zou vrijdagochtend in het startdorp een' statement' maken. Om half elf stond het piepkleine standje propvol met journalisten. Een kleine 20 cameraploegen, nog eens zo'n hoeveelheid fotografen en tientallen journalisten stonden zwetend te wachten tot de grote baas driekwartier later dan gepland de Deense bond verbaal een draai om de oren gaf. Rasmussen start gewoon, niets aan de hand. Een heleboel geruchten (Rasmussen zou uit de Tour gezet worden) waren gelijk ontkracht.

Op hetzelfde moment vertrok de Raboploeg bij het hotel, op weg naar de start. Camerateams stonden paraat en de renners zagen verbaasd toe hoe motoren met cameramensen erop de bus een escorte gaven richting de start. Daar ging het pas echt los.

Lintje

Terwijl de renners in de bus een toelichting kregen van de ploegleiding, spanden mecaniciens van de ploeg buiten een lintje om de massaal toegestroomde pers enigszins op afstand te houden. Rasmussen zou een verklaring gaan geven over de zaak, de journalisten werd gevraagd hem daarvoor een beetje ruimte te geven.

Het lintje hielp weinig meer toen Rasmussen vijf minuten later de bus uitkwam. De gele trui werd compleet ingesloten. Fototoestellen, tv-camera's, schrijfblokken en allerlei hengels met microfoons dreven de Deense klassementsleider in het nauw. Enkele minuten deed Rasmussen zijn verhaal, toen was er nog maar één ontsnapping, de bus in.

Enkele journalisten waren zo aan het dringen dat de Deen tegen de bus gedrukt zou gaan worden. De toekijkende gendarmes moesten een paar heethoofden zelfs daadwerkelijk tegenhouden.

Leger

Een half uurtje later verplaatste een opmerkelijk groepje mensen zich van de teambus naar de start. In het midden moet de geletruidrager hebben gefietst, maar dat was niet meer te zien. De petjes van tien gendarmes staken net boven het groepje uit. Zij schermden Rasmussen af. Daaromheen een leger van camerateams en fotografen, struikelend over elkaar.

Rasmussen, die nog zei de hele zaak buiten proporties te vinden, kreeg pas rust na de start, in het peloton. Terwijl de dag voor hem toen eigenlijk nog moest beginnen. Dat is de gele trui, dat is de Tour.