AMSTERDAM - De eerste relatief vlakke etappe na de afgelopen Alpenritten is gewonnen door Cédric Vasseur. Hij won in de straten van Marseille de sprint uit een kopgroep van vijf. Ook na de tiende etappe (229,5 km) van Tallard naar Marseille behoudt Raborenner Michael Rasmussen het geel.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2852

De etappe brandde los toen Marcus Burghardt van het geplaagde T-Mobile na 58 kilometer ontsnapte. Hij kreeg al snel gezelschap van tien achtervolgers, onder wie Raborenner Juan Antonio Flecha. Het elftal zag zijn voorsprong op het peloton oplopen tot elf minuten.

In de laatste dertig kilometer viel de kopgroep op de Bastides uit elkaar toen Patrice Halgand (Crédit Agricole) ontsnapte. Bij de Fransman voegden zich Michal Albasini (LIQ) en Sandy Casar (FDJ), en even later ook Cedric Vasseur (Quick Step) en Jens Voigt (CSC). Onder andere Burghardt en Flecha misten de slag.

Halgand trachtte in de finale enkele malen tevergeefs uit de kopgroep weg te springen, maar werd door Albasini en Voigt teruggehaald.

Peloton

Het peloton liet de ontsnappers onder leiding van de Raboploeg begaan. Jens Voigt vormde, als best geklasseerde renner in de kopgroep, geen bedreiging voor de gele trui van Michael Rasmussen. Hij had voor aanvang van de etappe een achterstand van ruim 24 minuten.

Vasseur

In de straten van Marseille volgde de ene ontsnappingspoging op de andere. Vooral Voigt en Vasseur beproefden hun geluk, maar zij kwamen niet weg.

In de sprint wist de 36-jarige Vasseur zijn concurrenten nog net af te troeven. Hij bleef Casar op de streep een bandbreedte voor. Voor Vasseur is het pas de tweede etappewinst in de Tour in zijn lange carrière. In 1997 won hij de vijfde etappe naar La Châtre.

Tour: Tallard-Marseille