NEUSS - De Duitse wielrenner Patrik Sinkewitz, die moest opgeven in de Tour de France na een ernstige valpartij, is betrapt op doping.

Bij een trainingscontrole op 8 juni is in de urine van de prof van T-Mobile een te grote concentratie testosteron aangetroffen. De bond van Duitse wielrenners (BDR) heeft dat woensdag bekendgemaakt.

De BDR kreeg die informatie over de positieve analyse van de A-staal van het nationaal antidopingbureau NADA.

Volgens het Duitse persbureau DPA was de zogenoemde T/E-ratio 24 op 1. De verhouding tussen testosteron en epitestosteron mag maximaal 4 op 1 zijn. Er is nog geen contra-expertise verricht.

Coma

De 26-jarige Sinkewitz ligt momenteel nog in een ziekenhuis in Hamburg. Hij kwam zondag, na afloop van de achtste etappe, in botsing met een Luxemburgse toeschouwer. Deze raakte daardoor in een coma, waaruit hij inmiddels is ontwaakt. De Duitse coureur liep onder meer verwondingen op aan het gezicht.

Verbijstering

Sinkewitz reageerde woensdag met verbijstering op het nieuws. "Ik verdacht van doping? Hoezo ik? Ik weet nergens van. Dat kan niet waar zijn", zei de renner tegen DPA. "Maar ik kan me er nu ook niet druk om maken, want ik word dadelijk geopereerd."

Volgens persbureau SID kreeg Sinkewitz, voor wie woensdag een kaakoperatie was gepland, begin juni bezoek van de dopingcontroleurs terwijl hij zich met vier collega's van T-Mobile in de Pyreneeën voorbereidde op de Ronde van Frankrijk.

Schorsing

T-Mobile heeft Sinkewitz voorlopig geschorst. Als ook zijn B-staal een te grote hoeveelheid testosteron blijkt te bevatten wacht hem twee jaar uitsluiting en ontslag.

De Duitse wielerformatie heeft ondanks deze affaire besloten de ploeg niet terug te trekken uit de Tour de France. "Zo'n bliksemactie is niet opportuun, hoe frustrerend de situatie ook is", reageerde Christian Frommert, de persvoorlichter van het telecombedrijf.

Jaarsalaris

Als de contra-expertise ook positief uitvalt, is de 26-jarige Sinkewitz de eerste wielrenner die naast een schorsing ook een jaarsalaris moet inleveren. De Tour-renners verplichtten zich daartoe onlangs door de omstreden antidopingverklaring van de internationale federatie UCI te ondertekenen.

In het geval van de betrapte coureur uit Fulda gaat het naar schatting om een half miljoen euro.

ARD

ARD en ZDF hebben woord gehouden. Ze hebben de berichtgeving over de Tour de France woensdagmiddag, na het nieuws over de te hoge testosteronwaarde van de Duitse wielrenner Patrik Sinkewitz van T-Mobile, met onmiddellijke ingang beëindigd.

De Duitse tv-zenders hadden al aangekondigd dat te doen in het geval van een nieuwe dopingaffaire, na de bekentenis van onder anderen Jörg Jaksche en Erik Zabel. Patrik Sinkewitz maakte die drastische maatregel noodzakelijk.