Het Grand Départ van de 107e editie van de Tour de France is in Nice, waar op zowel zaterdag 29 augustus als zondag 30 augustus gefinisht wordt. In de eerste etappe krijgt het peloton een pittige rit voor de wielen, waarna een sprint vermoedelijk voor de beslissing zorgt.

De etappe begint en eindigt zaterdag in Nice, waar de Ronde van Frankrijk ook in 1981 begon. Hemelsbreed legt het Tour-peloton in deze eerste rit, die 156 kilometer lang is, helemaal niet zo veel kilometers af.

De renners krijgen in en rond Nice drie omlopen voor de wielen, al gaan de eerste twee over een identiek parcours. Daarin is de bijna 500 meter hoge Aspremont het hoogtepunt. Op dat colletje zijn nog geen punten voor de bergtrui te verdienen.

Ook de derde omloop gaat over de Aspremont, maar de resterende 50 kilometers van de etappe zijn nieuw. Na wederom een colletje aan te hebben gedaan, zetten de renners koers naar de befaamde Promenade des Anglais, waar de sprinters vermoedelijk om de eerste gele trui zullen strijden.

We krijgen hoe dan ook een andere eerste geletruidrager dan vorig jaar. Toen was het verrassend Mike Teunissen die zich in de massasprint de sterkste toonde, nadat de aanloop was ontsierd door valpartijen. De Limburger is dit jaar niet geselecteerd door zijn team Jumbo-Visma.

Starttijd: 14.00 uur.
Verwachte finishtijd: 17.54 uur.

Favorieten voor ritzege: Caleb Ewan (Lotto Soudal), Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step), Peter Sagan (BORA-hansgrohe) en Giacomo Nizzolo (NTT Pro Cycling)

Vooruitblik Tour: 'Dumoulin grote kanshebber als hij vorm doortrekt'
467
Vooruitblik Tour: 'Dumoulin grote kanshebber als hij vorm doortrekt'