In de twintigste etappe van de Tour de France valt traditiegetrouw de beslissing. De Alpenrit eindigt met een aankomst bergop in het skioord Val Thorens. Dit is wat je kunt verwachten. Ook handig voor het Tour-spel van NU.nl.

De etappe zou het peloton aanvankelijk over 130 kilometer van Albertville naar Val Thorens voeren, maar de rit werd vrijdag flink ingekort door de Tour-organisatie vanwege modderstromen op de Cormet de Roselend.

Die col van de eerste categorie fungeerde op het oorspronkelijke parcours als eerste beklimming, maar de wegen zijn door de modderstromen onbegaanbaar. Bovendien wordt er zaterdag noodweer verwacht in het zuidoosten van Frankrijk.

De rit werd ingekort tot slechts 59 kilometer en gaat nog wel van start in Albertville, waar in 1992 de Olympische Winterspelen werden gehouden. Ook de Côte de Longeloy, een berg van de tweede categorie, werd uit het parcours geschrapt.

Hierdoor zet het peloton na een 26 kilometer lange vlakke aanloop meteen koers richting de laatste klim van deze Tour. De finish ligt op 2.365 meter hoogte in Val Thorens.

Met een lengte van 33,4 kilometer is dit bovendien de langste klim van de Tour. Met stukken van rond de 7 en 8 procent stijging is dit een berg waar je de Tour zomaar nog kunt verliezen.

Starttijd: 14.30 uur
Verwachte finishtijd: 16.45 uur

Dagtips voor je Tour-spel: Egan Bernal, Steven Kruijswijk, Warren Barguil, Mikel Landa, Simon Yates

Tour dag 20: 'Zeer lange slotklim moet Kruijswijk op podium brengen'
294
Tour dag 20: 'Zeer lange slotklim moet Kruijswijk op podium brengen'