Peter Sagan mag zich officieus voor de zesde keer winnaar van de groene trui in de Tour de France noemen. De Slowaak van Bora-Hansgrohe is na de eerste tussensprint in de etappe van dinsdag niet meer te achterhalen.

Voorwaarde is uiteraard wel dat de wereldkampioen de Franse rittenkoers uitrijdt. Het peloton trekt nog de Pyreneeën in en finisht zondag traditiegetrouw op de Champs-Élysees.

Na de tussensprint in de zestiende etappe zijn er deze Tour nog maximaal 270 punten te verdienen. Sagan leidt het puntenklassement met 452 punten. Zijn naaste belager Alexander Kristoff komt hooguit nog tot 440 punten.

Als Sagan zondag Parijs haalt, dan evenaart hij Erik Zabel. De voormalig Duitse sprinter won de groene trui in 1996, 1997, 1998, 1999, 2000 en 2001. In de jaren die volgden, werd hij nog twee keer tweede (2002 en 2006) en vier keer derde (2003, 2004, 2007 en 2008).

Vorig jaar ging de groene trui naar Team Sunweb-rijder Michael Matthews, die in totaal 370 punten pakte. Hij moest eigenlijk Marcel Kittel (373 punten) voor zich dulden, maar de Duitser stapte net als in de huidge Tour-editie af.

Traangas

In de etappe van dinsdag, die over 218 kilometer gaat en van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon leidt, deed zich in de beginfase een opmerkelijk incident voor.

De politie gebruikte traangas tegen protesterende Franse boeren, maar dat kwam ook in de ogen van een deel van de renners. De koers werd daarop tijdelijk stilgelegd. Onder anderen Sagan moest zijn ogen herhaaldelijk met water spoelen.

Met de rit van dinsdag meegerekend zijn er nog zes etappes te gaan in de 105e editie van de Tour. Normaal gesproken strijdt Tom Dumoulin met het Team Sky-duo Geraint Thomas en Chris Froome om de gele trui.