Romain Bardet verloor donderdag een halve minuut in de laatste kilometers van de etappe doordat hij net als Tom Dumoulin met materiaalpech kampte. De Limburger reed tegen het achterwiel van de Fransman aan, waardoor beide renners een gebroken spaak hadden.

"Ik ben het slachtoffer geworden van die botsing met Dumoulin op 5 kilometer van de streep", aldus Bardet na afloop tegenover Cycling News.

"Mijn achterwiel brak daardoor en ik kon niet verder rijden. Mijn teamgenoot Tony Gallopin gaf me toen zijn fiets en daarop probeerde ik terug te keren in het peloton. Helaas moest ik die inspanning op het einde bekopen."

Bardet moest uiteindelijk 31 seconden toegeven op ritwinnaar Daniel Martin. De 27-jarige kopman van AG2R La Mondiale baalde daar flink van. "Dit zijn helaas de gevaren van de Tour. Het geluk was vandaag niet aan onze kant."

Bardet staat nu op de 23e plaats in het algemeen klassement, op 1 minuut en 45 seconden van geletruidrager Greg Van Avermaet.

"Het is nooit goed om tijd te verliezen, maar gelukkig zijn er nog genoeg etappes te gaan, met name de bergritten, waarin ik mijn achterstand goed kan maken."

Andere fiets

Dat Bardet in de laatste 700 meter ruim een halve minuut verloor, had volgens sportief directeur Julien Jurdie van AG2R te maken met het feit dat hij niet op zijn eigen fiets reed.

"Romain zit altijd op een bepaalde manier op zijn fiets. Het lukte hem op de fiets van Gallopin niet om er goed in te komen op de Mûr-de-Bretagne. Het was erg lastig voor hem op die slotklim, zeker nadat hij na die botsing al terug moest komen in het peloton", aldus Jurdie.

Dumoulin verloor meer dan een minuut door de materiaalpech. De Nederlander kreeg van de jury ook nog een tijdstraf van twintig seconden voor stayeren.