Tom Dumoulin heeft donderdag veel tijd verloren in de zesde etappe van de Tour de France. De Nederlander van Team Sunweb kreeg in de volle finale te maken met materiaalpech. De Ier Daniel Martin van UAE Team Emirates kwam als eerste boven op de befaamde Mûr-de-Bretagne.

Dumoulin reed op zo'n 5,5 kilometer van de finish tegen het achterwiel van de Fransman Romain Bardet van AG2R La Mondiale aan, waardoor er een spaak in zijn voorwiel brak. Hij probeerde na een fietswissel tevergeefs terug te keren in het peloton.

De winnaar van de Giro d'Italia van vorig jaar passeerde 53 seconden na Martin de streep en kreeg tot overmaat van ramp een uurtje na afloop ook nog een tijdstraf van 20 seconden, omdat hij in zijn achtervolging achter de ploegleidersauto van Sunweb had gestayerd.

Dumoulin zakt in het algemeen klassement naar de negentiende plaats. Zijn achterstand op geletruidrager Greg van Avermaet bedraagt al 1.23 minuten en hij moet ook titelfavorieten als Rigoberto Urán, Richie Porte en Chris Froome inmiddels voor zich dulden.

Martin hield op de pittige klim van 2 kilometer met een gemiddelde stijging van 6,9 procent de Fransman Pierre Latour van AG2R La Mondiale (tweede) en de Spanjaard Alejandro Valverde van Movistar (derde) achter zich.

Onstuimig

De heuvelachtige rit over 181 kilometer begon gelijk bij de start in Brest onstuimig. Heel veel renners probeerden gelijk te demarreren, maar uiteindelijk kregen slechts vijf man een vrijgeleide van het peloton.

De Nieuw-Zeelander Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) en de Fransen Laurent Pichon (Team Fortuneo-Samsic), Anthony Turgis (Cofidis), Fabien Grellier en Damien Gaudin (beiden Direct Énergie) reden al snel een voorsprong van maximaal zeven minuten bij elkaar.

Het peloton deed het lange tijd rustig aan, maar dat veranderde plotseling toen op 100 kilometer van de finish Quick-Step Floors ervoor zorgde dat er waaiers werden getrokken en er drie groepen ontstonden.

Steven Kruijswijk, Nairo Quintana, Mikel Landa, Vincenzo Nibali, Jakob Fuglsang, Ilnur Zakarin en ook Martin kwamen in de tweede groep terecht, maar zij konden zo'n 15 kilometer later het verschil alweer ongedaan maken.

Lotto-Jumbo

Lotto-Jumbo moest nog wel even alle zeilen bijzetten, omdat Primoz Roglic in de derde groep belandde. Maar ook deze renners vonden op 75 kilometer van de meet weer de aansluiting met het peloton.

Het was vanaf dat moment wachten totdat de Mûr-de-Bretagne voor de eerste keer zou worden beklommen en toen dat met nog 16 kilometer voor de boeg het geval was, ontbrandde de koers pas echt.

De koplopers werden al snel ingerekend, waardoor de eerste Let met de bolletjestrui Toms Skujins op de top de punten kon pakken. De Nieuw-Zeelander Jack Bauer probeerde vlak na het bereiken van de top het peloton te verrassen, maar slaagde niet in zijn opzet.

Op de tweede beklimming van de Mûr-de-Bretagne ging Martin er al snel vandoor en niemand had de benen om hem nog te achterhalen. Dumoulin was toen al lang en breed gezien en kwam bijna een minuut na de imponerende winnaar balend over de streep.