De negentiende etappe is de koninginnenrit van deze editie van de Ronde van Frankrijk. De renners gaan over ruim 200 kilometer van Lourdes naar Laruns. Geraint Thomas rijdt opnieuw in de gele trui.

Onderweg legt het peloton liefst 4.800 hoogtemeters af. De renners gaan over de Col d’Aspin (12 kilometer à 6,5 procent), Col du Tourmalet (17,1 kilometer à 7,3 procent), Col des Bordères (8,6 kilometer à 5,8 procent) en de slotklim, de Col d’Aubisque (16,6 kilometer à 4,9 procent). De finishlijn ligt 20 kilometer na de top van deze berg in Laruns.

Het is de laatste kans voor de klimspecialisten om tijd te pakken op hun concurrenten, want zaterdag wacht nog een individuele tijdrit van 31 kilometer en zondag is de traditionele slotrit naar Parijs.

Geletruidrager Thomas heeft nog altijd een voorsprong van bijna 2 minuten op Tom Dumoulin (1.59). Thomas’ ploeggenoot Chris Froome staat derde op 2.31 en Primoz Roglic van Lotto-Jumbo heeft een achterstand van 2.47.

Robert Gesink van Lotto-Jumbo bewaart goede herinneringen aan de Aubisque. Twee jaar geleden boekte de 32-jarige Nederlander een etappeoverwinning op die berg in de Vuelta.

Starttijd: 12.15 uur
Verwachte finishtijd: 17.49 uur

Favorieten voor dagsucces: Romain Bardet, Tom Dumoulin, Primoz Roglic, Steven Kruijswijk, Nairo Quintana, Chris Froome, Geraint Thomas. 

Etappe 19

Etappe 19