Het is te hopen dat het peloton tijdens de tweede rustdag een beetje bij is gekomen, want op dinsdag staat de eerste rit in de Pyreneeën op het programma. Team Sky-renner Geraint Thomas start wederom in de gele trui.  
 

De zestiende etappe gaat over 218 kilometer van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon. Na een rustige aanloop komen de renners in de laatste 70 kilometer drie flinke cols tegen, twee van eerste categorie en één van de tweede.   

Na 155 kilometer wacht de Col de Portet-d’Aspet (5,4 kilometer à 7,1 procent) en daarna komen de Col de Menté (6,9 kilometer à 8,1 procent) en de Col du Portillon (8,3 kilometer à 7,1 procent). Het is de enige etappe deze Tour die deels niet door Frankrijk gaat. In de slotfase van de rit zijn de renners even in Spanje. 

De finish van de etappe is niet bergop. De top van de Portillon ligt op 10 kilometer van de meet en na een afdaling van een paar kilometer is de laatste kilometer nagenoeg vlak.

Etappe 16

Etappe 16

Casartelli

Wie de plaats Bagnères-de-Luchon hoort, denkt mogelijk terug aan de Tour van twee jaar geleden. Chris Froome deed op 9 juli 2016 goede zaken op weg naar zijn derde Tour-zege door in de 15,5 kilometer lange afdaling naar Bagnères-de-Luchon met een topsnelheid van 90 kilometer per uur naar de dagzege te racen. 

Op de finish had hij een voorsprong van dertien seconden op de eerste achtervolgende groep, met daarin onder anderen concurrenten Nairo Quintana en Bauke Mollema.

De renners passeren tijdens de etappe het monument van de verongelukte Fabio Casartelli. De Italiaan kwam op 18 juli 1995 op 24-jarige leeftijd om het leven bij een valpartij in de 15e etappe van de Ronde van Frankrijk. Hij ging onderuit in de afdaling van de Col de Portet d'Aspet.

Starttijd: 11.40 uur
Verwachte finishtijd: 17.20 uur

Favorieten voor dagsucces: Chris Froome, Geraint Thomas, Daniel Martin, Romain Bardet, Tom Dumoulin.