De negende etappe van zondag zou weleens een ware veldslag kunnen worden. Het peloton wacht een dag na de knappe tweede zege van Dylan Groenewegen namelijk een mini-uitvoering van de voorjaarsklassieker Parijs-Roubaix. 

De renners gaan over 156,5 kilometer van Arras naar Roubaix. Onderweg komen ze liefst vijftien kasseistroken tegen. In 2015 ging het Tour-peloton voor het laatst over kasseien. Tony Martin schreef toen de etappe op zijn naam.

Een jaar eerder was er tijdens een kasseienetappe in de Tour nog Nederlands succes. Lars Boom soleerde op 9 juli 2014 naar een indrukwekkende zege. Chris Froome, inmiddels viervoudig Tour-winnaar, ging die dag onderuit en moest opgeven.

De eerste kasseistrook komen de renners na zo'n 50 kilometer tegen. De eerste twee stroken zijn beide 1,6 kilometer, waarna er nog een van 900 meter volgt.

De overwinning van Lars Boom in 2014

De overwinning van Lars Boom in 2014

Na ruim 85 kilometer koers gaat het echte werk beginnen, want dan volgen liefst elf stroken achter elkaar. De renners die in 2017 Parijs-Roubaix reden, zijn licht in het voordeel. Deze elf stroken - ook in die volgorde - zaten destijds in de voorjaarsklassieker. De finish is in tegenstelling tot de wielerklassieker niet in het Velodrome in Roubaix, maar ernaast. 

Peter Sagan wist Parijs-Roubaix dit jaar te winnen, dus de Slowaakse wereldkampioen is zeker een van de favorieten voor de ritzege. Daarnaast maken geletruidrager Greg van Avermaet - winnaar in 2017 - en Niki Terpstra - winnaar in 2014 - kans op dagsucces. 

Starttijd: 12.50 uur
Verwachte finishtijd: 16.18 uur 

Favorieten voor dagsucces: Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke, Niki Terpstra.

Kasseistroken etappe 9

Kasseistroken etappe 9