Met 231 kilometer is de zevende etappe, die gaat van Fougères naar Chartres, de langste van deze editie van 'La Grande Boucle'.  De Belg Greg Van Avermaet rijdt vrijdag opnieuw in de gele trui.

Net als de eerste, tweede en vierde etappe lijkt deze rit een prooi te gaan worden voor een sprinter. Op 600 meter van de streep loopt de weg nog 400 meter op met een gemiddeld stijgingspercentage van 4 procent, maar de laatste 200 meter van de etappe is helemaal vlak.  

In 1985 werd Fougères voor het eerst opgenomen in de Ronde van Frankrijk. De stad was dat jaar zowel aankomst- als vertrekplaats. De etappe was een 75 kilometer lange ploegentijdrit, die werd gewonnen door het team van Bernard Hinault, La Vie Claire. In 2015 was de finishlijn getrokken in Fougères. De Brit Mark Cavendish schreef destijds de zevende rit op zijn naam.  

Chartres was twee keer eerder aankomstplaats in de Tour. In 2012 werd er een individuele tijdrit gehouden, die werd gewonnen door Bradley Wiggins. In 2004 was Stuart O’Grady de snelste in een sprint van vier renners, onder wie Thomas Voeckler. 

Drie van de eerste zes etappes deze Tour werden beslist door een massasprint. Fernando Gaviria van Quick-Step Floors schreef de eerste en vierde etappe op zijn naam. Wereldkampioen Peter Sagan was in de tweede rit de beste. 

Starttijd: 12.20 uur
Verwachte finishtijd: 17.34 uur 

Favorieten etappe 7: Fernando Gaviria, Peter Sagan, Marcel Kittel, Arnaud Démare, Dylan Groenewegen.

Etappe 7

Etappe 7