Het Tour-peloton gaat woensdag in de vijfde etappe over 204,5 kilometer van havenplaats Lorient naar Quimper. De Belg Greg Van Avermaet draagt voor de tweede dag op rij de gele leiderstrui.

Het parcours bevat drie beklimmingen van de derde categorie en twee van de vierde categorie. Ook de slotkilometer is allesbehalve vlak, want hier loopt de weg met een stijgingspercentage van 4,8 procent omhoog.

Door het steile slot zal tweevoudig etappewinnaar Fernando Gaviria, net als de andere topsprinters, normaal gesproken kansloos zijn. Punchers (renners die snel een korte klim op kunnen) loeren op de etappezege.

Geletruidrager Van Avermaet is een van de kanshebbers op dagsucces. Hij zal het Quick-Step Floors-trio Philippe Gilbert (op vijf seconden achterstand), Julian Alaphilippe (zeven) en Bob Jungels (zeven) nauwlettend in de gaten moeten houden als hij zijn eerste plaats in het klassement wil behouden.

Michael Matthews was vooraf een van de favorieten voor deze etappe, maar de 27-jarige Australiër van Team Sunweb heeft de Ronde van Frankrijk moeten verlaten vanwege ziekte. 

Ook de klassementsrenners zullen attent moeten zijn. Het slotklimmetje naar Quimper zal een eerste indicatie geven welke klimmers in goede vorm steken. Als Tom Dumoulin met de eersten omhoog komt, zal hij stijgen in het algemeen klassement. De Limburger staat nu op een zevende plek.

Starttijd: 12.40 uur
Verwachte finish: 17.32 uur

Favorieten voor dagsucces: Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Michal Kwiatkowski, Julian Alaphilippe, Philippe Gilbert, Alejandro Valverde.