Alles over de Tour de France

Alles over de Tour de France

Lees hier alles over de Tour de France 2018: het nieuws, het parcours, de renners, de ploegen, het etappeschema, de favorieten en het prijzengeld.

Nieuwsoverzicht

Truien

Gele trui: De trui van de leider in het algemeen klassement. De renner die in Parijs in het geel rijdt, wint de Ronde van Frankrijk. De laatste drie keer stond Team Sky-renner Froome in het geel op het podium op de Champs-Élysées. De laatste Nederlandse winnaar was Joop Zoetemelk, in 1980.
Bolletjestrui: De leider in het bergklassement draagt de bolleGtjestrui. Deze werd in 1975 geïntroduceerd. Waarom het shirt wit met rode bolletjes is, is eigenlijk heel simpel. Dit heeft te maken met de toenmalige hoofdsponsor van dit klassement, namelijk een chocolademerk. Deze had witte verpakkingen met rode bolletjes. Team Sunweb-renner Warren Barguil won vorig jaar de bolletjestrui. De laatste Nederlander die deze trui won, was Gert-Jan Theunisse in 1989. De Fransman Richard Virenque is met zeven bolletjestruien recordhouder.
Groene trui: De leider van het puntenklassement draagt de groene trui. Deze speciale trui bestaat sinds 1953. Net als bij de bolletjestrui ligt de oorsprong van de kleur bij de toenmalige sponsor. In de beginjaren werd het klassement namelijk gesponsord door een grasmaaiermerk. Dit klassement gaat op basis van punten die aan het einde van een etappe te verdienen zijn. De eerste vijftien renners komen voor deze punten in aanmerking. Ook zijn er bij de tussensprints dagelijks punten binnen te halen. Ook hier geldt dat voor de eerste vijftien renners die de lijn passeren. Team Sunweb veroverde ook deze trui in 2017. Michael Matthews was in dit klassement de beste, nadat leider Marcel Kittel (won vijf sprintetappes, red.) hard ten val was gekomen in de zeventiende etappe en opstapte. Jean-Paul van Poppel was in 1987 de laatste Nederlandse winnaar van de trui. De Duitser Erik Zabel is met zes truien recordhouder.
Witte trui: De witte trui heeft betrekking op het jongerenklassement. De renners die aan het begin van het jaar (1 januari) jonger dan 25 jaar zijn, komen in aanmerking voor dit klassement. Laurent Fignon (1983), Jan Ullrich (1997), Alberto Contador (2007) en Andy Schleck (2010) zijn de enige vier renners die ooit in één Tour zowel het algemeen klassement als het jongerenklassement wisten te winnen. Simon Yates eindigde afgelopen seizoen bovenaan. Eddy Bouwmans was in 1992 de laatste Nederlandse winnaar.

La Course

Ook de vrouwen komen in juli in actie in Frankrijk. De vijfde editie van La Course wordt op dinsdag 17 juli gehouden. De eerste drie edities eindigden met een aankomst op de Champs-Elysées in Parijs. Vorig jaar bestond de vrouwenkoers voor het eerst uit twee etappes, namelijk een bergrit op de Izoard en een achtervolging in Marseille. Dit seizoen is het weer een dagwedstrijd. Over 118 kilometer gaan de vrouwen van Duingt naar Le Grand-Bornand. Onderweg komt het peloton de Col de la Romme en de Col de la Colombière tegen. De Nederlandse Annemiek van Vleuten gaat als titelhouder de koers in. In 2016 werd de wedstrijd gewonnen door Australische Chloe Hosking. Bij de eerste twee edities ging de overwinning naar een Nederlandse: Anna van der Breggen (2015) en Marianne Vos (2014).

Wat is er anders aan de Tour van 2018?

In tegenstelling tot de vorige edities staan er dit jaar acht in plaats van negen renners per team aan de start van de Ronde van Frankrijk. Het peloton bestaat daarom niet meer uit 198, maar nog maar uit 176 renners. Door de verandering denkt de internationale wielerunie (UCI) de veiligheid van de renners en van het publiek te vergroten. De afgelopen jaren was er veel discussie over de veiligheid van de renners. Bovendien verwacht de UCI dat koersen met kleinere ploegen zorgt voor minder gecontroleerd rijden en dus meer spektakel.
Voor het eerst sinds 2015 bevat de Ronde van Frankrijk weer een ploegentijdrit. Deze wordt op maandag 9 juli verreden. De tijdrit, die in en rond Cholet plaatsvindt, is 35,5 kilometer lang. Tijdens de etappe komen de renners een venijnig klimmetje tegen. Daardoor is de kans groot dat het klassement er na de derde dag compleet anders uitziet. De laatste ploegentijdrit in de Ronde van Frankrijk werd gewonnen door BMC. Dat team eindigde destijds net voor Team Sky. Het verschil bedroeg slechts één seconde.
In de negende etappe gaat het peloton over 156,5 kilometer van Arras naar Roubaix. Tijdens de rit wacht de renners liefst vijftien (!) kasseistroken uit de voorjaarsklassieker Parijs-Roubaix. In 2015 ging het Tour-peloton voor het laatst over kasseien. Tony Martin schreef toen de etappe op zijn naam. Een jaar eerder was er tijdens een kasseienetappe in de Tour nog Nederlands succes. Lars Boom soleerde op 9 juli 2014 naar een indrukwekkende zege. Chris Froome, inmiddels viervoudig Tour-winnaar, ging die dag onderuit en moest opgeven.
De zeventiende etappe, die op woensdag 25 juli op het programma staat, is een bijzondere. De rit is met 65 kilometer extreem kort, maar de hoogtemeters gaan zeker voor spektakel zorgen. Meer dan de helft van de etappe, zo’n 38 kilometer, gaat bergop. Om de rit nog wat spectaculairder te maken, begint het peloton in de volgorde van het algemeen klassement. Dat betekent dus dat de geletruidrager op de voorste rij plaatsneemt bij de start. Je zou de start van de etappe het best kunnen vergelijken met die van een Formule 1- of MotoGP-race. Voor de sprinters is dit geen goed nieuws. Zij moeten naar alle waarschijnlijkheid helemaal achterin starten, omdat ze tijdens de bergetappes doorgaans veel tijd verliezen. Zij zullen deze dag vooral hopen dat ze binnen de tijdslimiet de finishlijn passeren.

Waar wordt de Tour uitgezonden?

De NOS doet dagelijks op NPO1 live verslag van de Tour. Herbert Dijkstra en voormalig wielerprof Maarten Ducrot verzorgen het commentaar. Na afloop van de etappe interviewt Herman van der Zandt de belangrijkste renners van die dag. In de avond presenteren Van der Zandt en Dione de Graaff de Avondetappe. Over het uitzendschema is tot dusver weinig bekend. Dat komt voor een groot deel door het WK voetbal, dat in de eerste week van de Tour nog volop aan de gang is.
Op Eurosport zijn iedere dag alle etappes van begin tot eind te volgen. Echter, sommige ritten worden uitgezonden op Eurosport 2. Dat kanaal zit niet standaard in alle televisiepakketten in Nederland. Ook voor de teampresentatie, die op 5 juli is, moet je bij Eurosport zijn. En net als vorig jaar wordt ook op RTL7 uitgebreid aandacht besteed aan de Ronde van Frankrijk. Bart Nolles is de nieuwe prestator van de dagelijkse talkshow Tour de Jour. Hij vervangt Wilfred Genee, die bij RTL vertrekt. De eerste uitzending is op zaterdag 7 juli en begint om 20.25 uur. Michael Boogerd zal als vaste gast dagelijks aanschuiven.
Natuurlijk zijn alle etappes ook te volgen via de liveblogs op NU.nl. Daarnaast zijn we ook met verslaggevers aanwezig voor alle verhalen rond de Tour en blikken we dagelijks met Mart Smeets terug op de etappes.

Prijzengeld

Het totale prijzengeld van deze Tour-editie bedraagt ruim 2 miljoen euro. De winnaar van de Ronde van Frankrijk krijgt 500.000 euro, de nummer twee ontvangt 200.000 euro en nummer drie gaat naar huis met 100.000 euro. Daarnaast krijgt de drager van de gele trui elke dag 500 euro als hij de leiding in het algemeen klassement behoudt. Iedere renner die tussen de 21e en laatste plek in het eindklassement eindigt, krijgt in Parijs een beloning van 1.000 euro.
Zowel de winnaar van de bolletjestrui als de groene trui ontvangt een vergoeding van 25.000 euro. De renner die in Parijs met de witte trui staat, krijgt 20.000 euro. Iedere dag dat een renner een speciale trui heeft, levert een bonus van 300 euro op.
Uiteraard levert ook een etappeoverwinning geld op. Een renner die een ritzege boekt, krijgt 11.000 euro. Een tweede plaats is goed voor 5.500 euro en de nummer drie ontvangt 2.800 euro. Ook tijdens de etappes valt er voor de renners geld te verdienen. Iedere rit – op de tijdrit na – bevat een tussensprint. De winnaar van deze sprint verdient 1.500 euro, de nummer twee krijgt 1.000 en nummer drie ontvangt 500 euro. Op de top van een berg van de buitencategorie ligt een bonus van 800 euro klaar voor degene die als eerste boven is.nn
Daarnaast is er als ploeg geld te verdienen. De best presterende ploeg krijgt aan het eind van de Tour een bedrag van 50.000 euro. Het team dat het best presteert tijdens een etappe ontvangt 2.800 euro. Team Sky verdiende vorig seizoen – mede dankzij de eindoverwinning van Froome – het meest. De Britse formatie nam 716.590 euro mee naar huis. Cannondale-Drapac ontving 243.250 euro en team Sunweb eindigde derde met een bedrag van 177.790 euro. De Nederlandse formatie Lotto-Jumbo reed 77.250 euro bij elkaar en werd achtste in het geldklassement.
Tip de redactie