Maandag 21 oktober 2019
Maandag 21 oktober 2019
|
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Alles over de Tour de France

Alles over de Tour de France

Lees hier alles over de Tour de France 2019: het nieuws, het parcours, de renners, de ploegen, het etappeschema, de favorieten en het prijzengeld.

Nieuwsoverzicht

Truien

Gele trui: De trui van de leider in het algemeen klassement. De renner die in Parijs in het geel rijdt, wint de Ronde van Frankrijk. De laatste vier keer stond er een renner van Team Sky, nu Team INEOS, in het geel op het podium op de Champs-Élysées. De laatste Nederlandse winnaar was Joop Zoetemelk, in 1980.
Bolletjestrui: De leider in het bergklassement draagt de bolletjestrui. Deze werd in 1975 geïntroduceerd. Waarom het shirt wit met rode bolletjes is, is eigenlijk heel simpel. Dit heeft te maken met de toenmalige hoofdsponsor van dit klassement, namelijk een chocolademerk. Deze had witte verpakkingen met rode bolletjes. De Fransman Julian Alaphilippe won vorig jaar de bolletjestrui. De laatste Nederlander die deze trui won, was Gert-Jan Theunisse in 1989. De Fransman Richard Virenque is met zeven bolletjestruien recordhouder.
Groene trui: De leider van het puntenklassement draagt de groene trui. Deze speciale trui bestaat sinds 1953. Net als bij de bolletjestrui ligt de oorsprong van de kleur bij de toenmalige sponsor. In de beginjaren werd het klassement namelijk gesponsord door een grasmaaiermerk. Dit klassement gaat op basis van punten die aan het einde van een etappe te verdienen zijn. De eerste vijftien renners komen voor deze punten in aanmerking. Ook zijn er bij de tussensprints dagelijks punten binnen te halen. Ook hier geldt dat voor de eerste vijftien renners die de lijn passeren. Vorig jaar was Peter Sagan al voor de zesde keer de beste in dit klassement, waarmee hij het recordaantal van de Duitser Erik Zabel evenaarde. Jean-Paul van Poppel was in 1987 de laatste Nederlandse winnaar van de trui.
Witte trui: De witte trui heeft betrekking op het jongerenklassement. De renners die aan het begin van het jaar (1 januari) jonger dan 25 jaar zijn, komen in aanmerking voor dit klassement. Laurent Fignon (1983), Jan Ullrich (1997), Alberto Contador (2007) en Andy Schleck (2010) zijn de enige vier renners die ooit in één Tour zowel het algemeen klassement als het jongerenklassement wisten te winnen. De Fransman Pierre Latour eindigde afgelopen seizoen bovenaan. Eddy Bouwmans was in 1992 de laatste Nederlandse winnaar.

La Course

Net als de afgelopen vijf jaar komen de vrouwen ook in actie tijdens de Tour. Zij rijden op vrijdag 19 juli de zesde editie van La Course. Zij doen dat in Pau, op het parcours waarop de mannen diezelfde dag de tijdrit rijden. De vrouwen rijden het rondje vijf keer, wat uitkomt op een totale afstand van 120 kilometer. Annemiek van Vleuten won de afgelopen twee edities, waaronder de race van 2017 die twee etappes kende. Vorig jaar wist Van Vleuten in de slotmeters van de klim naar Le Grand-Bornand landgenote Anna van der Breggen te passeren. In 2016 werd de wedstrijd gewonnen door Australische Chloe Hosking. Bij de eerste twee edities ging de overwinning naar een Nederlandse: Van der Breggen (2015) en Marianne Vos (2014).

Wat valt op in Tour de France 2019

Van de top vijf van vorig jaar van de Tour de France, ontbreken er liefst drie. Titelverdediger Geraint Thomas is er gewoon bij, maar de nummers twee, drie en vier van vorig jaar slaan de Tour om uiteenlopende redenen over. Tom Dumoulin, vorig jaar tweede, is na een valpartij in de Giro d'Italia niet fit genoeg om aan het vertrek te staan in Brussel. Ook de nummer drie, Chris Froome, is er vanwege de gevolgen van een val niet bij. De Brit komt dit jaar helemaal niet meer in actie. Ook Primoz Roglic, die vorig jaar net naast het podium eindigde, ontbreekt. De Sloveen mikte vol op de Giro d'Italia en slaat de Tour daarom over.
De start van de Tour de France is voor het eerst sinds 2012 in België. Brussel is dit keer de gastheer van het Grand Départ. De organisatie eert op die manier Eddy Merckx, die in 1969 voor het eerst de Ronde van Frankrijk won. 'De Kannibaal' stond ook in 1970, 1971, 1972 en 1974 in de gele trui op het podium in Parijs. Niet alleen de eerste rit begint en eindigt in Brussel, maar ook etappe twee, een ploegentijdrit, wordt in de Belgische hoofdstad verreden.
In tegenstelling tot vorig jaar wordt er niet erg geëxperimenteerd met het parcours. In 2018 werd nog een ultrakorte bergrit verreden, waarbij de top van het klassement eerder mocht vertrekken dan de achterhoede. Die proef pakte niet helemaal uit zoals gewenst, omdat de klassementsrenners er voor kozen op hun knechten te wachten. De strijd barstte daardoor alsnog los op de laatste berg.
Er zijn dit jaar ook weinig kansen voor de tijdrijders om het verschil te maken. Er staat los van de ploegentijdrit maar één etappe tegen de klok op het programma. Alleen in de dertiende etappe wordt er een individuele tijdrit verreden. Die gaat over zo'n 27 kilometer en begint en eindigt in Pau. Het gebrek aan tijdritkilometers was voor renners als Tom Dumoulin en Primoz Roglic de belangrijkste reden om dit jaar de voorkeur aan de Giro d'Italia te geven. Daarin kwam Dumoulin ten val, waardoor hij de Tour dit jaar mist. Voor Roglic past de Tour vanwege de Giro niet in zijn programma.

Waar wordt de Tour uitgezonden?

De NOS doet dagelijks op NPO1, NOS.nl en via de NOS-app live verslag van de Tour. De uitzending op tv begint doorgaan om 14.10 uur. Herbert Dijkstra en voormalig wielerprof Maarten Ducrot verzorgen het commentaar. Na afloop van de etappe volgen er interviews. In de avond presenteert Dione de Graaff de Avondetappe. Zij krijgt daarin assistentie van Herman van der Zandt, die elke avond met een van de renners in de Tour de dag zal doornemen.
Op Eurosport zijn iedere dag alle etappes van begin tot eind te volgen. Echter, sommige ritten worden uitgezonden op Eurosport 2. Dat kanaal zit niet standaard in alle televisiepakketten in Nederland. Voor de teampresentatie, die op 4 juli is, moet je vermoedelijk uitwijken naar het Belgische Sporza. En net als vorig jaar wordt ook op RTL7 uitgebreid aandacht besteed aan de Ronde van Frankrijk. Bart Nolles is net als vorig jaar presentator van de dagelijkse talkshow Tour de Jour. De eerste uitzending is op zaterdag 6 juli en begint om 20.25 uur. Michael Boogerd zal als vaste gast dagelijks aanschuiven, net als twee andere gasten.
Natuurlijk zijn alle etappes ook te volgen via de liveblogs op NU.nl. Daarnaast zijn we ook met verslaggevers aanwezig voor alle verhalen rond de Tour en blikken we dagelijks met Mart Smeets terug op de etappes.

Prijzengeld

Het totale prijzengeld van deze Tour-editie bedraagt ruim 2 miljoen euro. De winnaar van de Ronde van Frankrijk krijgt 500.000 euro, de nummer twee ontvangt 200.000 euro en nummer drie gaat naar huis met 100.000 euro. Daarnaast krijgt de drager van de gele trui elke dag 500 euro als hij de leiding in het algemeen klassement behoudt. Iedere renner die tussen de 21e en laatste plek in het eindklassement eindigt, krijgt in Parijs een beloning van 1.000 euro.
Zowel de winnaar van de bolletjestrui als de groene trui ontvangt een vergoeding van 25.000 euro. De renner die in Parijs met de witte trui staat, krijgt 20.000 euro. Iedere dag dat een renner een speciale trui heeft, levert een bonus van 300 euro op.
Uiteraard levert ook een etappeoverwinning geld op. Een renner die een ritzege boekt, krijgt 11.000 euro. Een tweede plaats is goed voor 5.500 euro en de nummer drie ontvangt 2.800 euro. Ook tijdens de etappes valt er voor de renners geld te verdienen. Iedere rit – op de tijdrit na – bevat een tussensprint. De winnaar van deze sprint verdient 1.500 euro, de nummer twee krijgt 1.000 en nummer drie ontvangt 500 euro. Op de top van een berg van de buitencategorie ligt een bonus van 800 euro klaar voor degene die als eerste boven is.
Daarnaast is er als ploeg geld te verdienen. De best presterende ploeg krijgt aan het eind van de Tour een bedrag van 50.000 euro. Het team dat het best presteert tijdens een etappe ontvangt 2.800 euro. Team Sky verdiende vorig seizoen – mede dankzij de eindoverwinning van Geraint Thomas – het meest. De Britse formatie nam 727.080 euro mee naar huis. Team Sunweb ontving mede dankzij de tweede plek van Tom Dumoulin 244.280 euro en Lotto-Jumbo, dat drie ritten won, eindigde derde met een bedrag van 189.680.
Tip de redactie