Alles over de Tour de France 2020

Alles over de Tour de France 2020
Lees hier alles over de Tour de France 2020: het nieuws, het parcours, de renners, de ploegen, het etappeschema, de favorieten en het prijzengeld.
Dit zijn de etappes van de Tour de France in 2020
249
Video
Dit zijn de etappes van de Tour de France in 2020

Truien

Gele trui: De trui van de leider in het algemeen klassement. De renner die in Parijs in het geel rijdt, wint de Ronde van Frankrijk. De laatste Nederlandse winnaar was Joop Zoetemelk, in 1980.
Bolletjestrui: De leider in het bergklassement draagt de bolletjestrui, die in 1975 werd geïntroduceerd. De Fransman Romain Bardet won deze trui vorig jaar. De laatste Nederlander was Gert-Jan Theunisse in 1989. De Fransman Richard Virenque is met zeven bolletjestruien recordhouder.
Groene trui: De leider van het puntenklassement draagt de groene trui. Deze speciale trui bestaat sinds 1953. Vorig jaar was Peter Sagan al voor de zevende keer de beste in dit klassement. Jean-Paul van Poppel was in 1987 de laatste Nederlandse winnaar.
Witte trui: Deze trui heeft betrekking renners die 1 januari jonger dan 25 jaar zijn. Egan Bernal won vorig jaar zowel het algemeen klassement als het jongerenklassement. Eddy Bouwmans was in 1992 de laatste Nederlandse winnaar.

Tour de France start in Nice

Het Grand Départ van 107e editie van de Tour de France is op 27 juni in Nice. Die stad is voor de tweede keer gastheer van de start van de Ronde van Frankrijk. De eerste keer was in 1981. De renners krijgen in de eerste rit een parcours met een lengte van 170 kilometer voor de wielen. Normaal gesproken krijgt een sprinter de eerste gele trui van de Tour de France 2020.

Bernal titelverdediger in Tour 2020

De Colombiaan Egan Bernal won vorig jaar zijn eerste titel in de Ronde van Frankrijk. De renner van Team INEOS verdedigt zijn titel en krijgt steun van onder anderen Chris Froome en Geraint Thomas, de nummer twee van vorig jaar. Nummer drie Steven Kruijswijk is er ook bij. De renner van Jumbo-Visma deelt het kopmanschap met Primoz Roglic en Tom Dumoulin.

Wat valt op in deze Tour?

Voor het eerst in tijden wordt in deze Ronde van Frankrijk al in de eerste week flink geklommen. In de eerste week van de Tour de France 2020 trekt het peloton al door de Alpen, het Centraal Massief en de Pyreneeën. Op dag vier is er al een aankomst bergop in het skioord Orcières-Merlette, waardoor het klassement al vroeg vorm zal krijgen.
Het lijkt op het eerste gezicht geen Tour voor Tom Dumoulin, aangezien er maar één tijdrit is. Die is op de voorlaatste dag als de renners naar de top van La Planche des Belles Filles rijden en is 36 kilometer lang. De Tour zal normaal gesproken op die Vogezen-col worden beslist.
De Tour de France 2020 belooft een strijd te worden tussen twee grote machtsblokken: het Team INEOS van titelverdediger Egan Bernal en oud-winnaars Chris Froome en Geraint Thomas tegen het Nederlandse Jumbo-Visma met Vuelta-winnaar Primoz Roglic, Steven Kruijswijk en Dumoulin.

De Tour de France op NU.nl

Alle etappes van de Tour de France 2020 zijn van start tot finish te volgen via de liveblogs op NU.nl. Daarnaast zijn we met verslaggevers aanwezig in de Ronde van Frankrijk, hebben we interviews met de renners en ploegleiders en blikken we na elke etappe met een video vooruit op de etappe van de volgende dag. De NOS, Eurosport en het Belgische Sporza doen live verslag van de etappes op tv.

Prijzengeld Tour de France 2020

Het totale prijzengeld van deze Tour-editie bedraagt zo'n 2,3 miljoen euro. De winnaar van de Ronde van Frankrijk krijgt 500.000 euro, de nummer twee ontvangt 200.000 euro en nummer drie gaat naar huis met 100.000 euro. Vorig jaar nam Team INEOS 799.200 euro mee naar huis, mede dankzij de eindzege van Egan Bernal. Jumbo-Visma hield mede dankzij vier etappezeges en de derde plaats van Steven Kruijswijk 203.400 euro over aan de deelname aan de Tour de France.
Eindwinnaar: 500.000 euro
Nummer twee: 200.000 euro
Nummer drie: 100.000 euro
Etappezege: 11.000 euro
Winnaar groene trui: 25.000 euro
Winnaar bolletjestrui: 25.000 euro
Winnaar witte trui: 20.000 euro
Winnaar ploegenklassement: 50.000 euro

La Course

Net als de afgelopen zes jaar komen de vrouwen ook in actie tijdens de Tour de France. Zij rijden op vrijdag 19 juli de zevende editie van La Course. Zij doen dat in Parijs, twee dagen voor de mannen hun traditionele rondjes op de Champs-Élysées rijden. De vrouwen rijden net als in 2014, 2015 en 2016 het rondje negen keer, wat uitkomt op een totale afstand van 90 kilometer. Marianne Vos won vorig jaar in Pau, terwijl Annemiek van Vleuten de twee edities daarvoor won.
Tip de redactie