Bauke Mollema sprak dinsdag na afloop van de zestiende etappe in de Tour de France over "een hele zware dag".

"Het was van start tot finish oorlog", zei de 30-jarige Groninger, die zondag de vijftiende etappe won, tegen de NOS. "Tot het einde ging het op de kant."

Al vroeg in de etappe viel het peloton uiteen in waaiers. "Sunweb ging volle bak koersen nadat Marcel Kittel eraf was gereden op de eerste klim en daarna is het eigenlijk niet meer stilgevallen."

Op zo'n 15 kilometer van de finish nam Team Sky de regie over van Sunweb, waardoor de voorste groep met klassementsrenners brak. "We wisten dat het daar op de kant zou gaan, maar we zaten niet goed van voren", vervolgde Mollema.

Contador

Zijn kopman bij Trek-Segafredo, Alberto Contador, miste de slag en belandde in de tweede groep. "Ik was de enige ploeggenoot die bij hem zat en heb geprobeerd de schade beperkt te houden. Jammer dat we toch nog zoveel tijd verloren."

Contador kwam ruim anderhalve minuut na ritwinnaar Michael Matthews over de streep. De Spanjaard zakte daardoor in het klassement van de negende naar de elfde plaats. Hij heeft nu zeven minuten en tien seconden achterstand op geletruidrager Chris Froome.