Vanaf het moment dat het Tourparcours vorig jaar oktober bekend werd gemaakt, stond de veertiende etappe donkerrood omcirkeld in de agenda van Michael Matthews. Zaterdag maakte de Australiër het waar in 'zijn' rit naar Rodez.

"Het is superknap dat Michael het laat zien op het moment dat het moet", zegt Ramon Sinkeldam, ploegmaat van Matthews bij Team Sunweb, in gesprek met NUsport.

"Ik ben heel blij voor hem. Hij voelde ongetwijfeld wat druk, want dit was zijn etappe, zeker na het uitvallen van Peter Sagan. Maar hij maakt het hier af en dat is ontzettend leuk voor hem en voor ons."

De 26-jarige Matthews geldt na Sagan als de beste sprinter heuvelop. De aankomst in Rodez, op een klim van 570 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,6, was daarom op het lijf geschreven van de Australische springveer.

Verdiend

Met Sagan niet meer in het peloton - de wereldkampioen werd in de eerste Tourweek gediskwalificeerd - rekende Matthews zaterdag overtuigend af met Greg Van Avermaet, die twee jaar geleden nog een Tourrit won op precies dezelfde aankomst.

"Als je het talent hebt van Michael Matthews, dan is een Touretappe het minste wat je mee naar huis wilt nemen", aldus Team Sunweb-ploegleider Aike Visbeek. "Hij heeft het waargemaakt, en hij heeft deze zege meer dan verdiend."

Matthews is in zijn eerste jaar bij Team Sunweb direct al zeer populair bij zijn teamgenoten. "Michael is een wereldtopper en als kopman binnen de ploeg gekomen, maar het is ook een heel vriendelijke jongen, hij heeft aandacht voor iedereen", aldus Mike Teunissen.

"Ik denk dat iedereen binnen de ploeg het supergoed met hem kan vinden. Het is hartstikke leuk om die jongen hier bezig te zien. Als we hem kunnen helpen is dat geen enkel probleem, omdat we weten dat hij het kan afmaken."

Verantwoordelijkheid

De Duitse formatie van manager Iwan Spekenbrink, die vrijdag al de rit won met Warren Barguil, toonde zijn vertrouwen in Matthews door tijdens de rit voortdurend op kop van het peloton te rijden. "We hebben de verantwoordelijkheid genomen, samen met BMC", stelt Sinkeldam.

"Dit was een heel belangrijke dag voor ons", zegt Tourdebutant Teunissen. "We waren enorm gefocust, hebben er hard voor gewerkt en dan is het supermooi dat we nu alweer de tweede ritzege pakken."

Sinkeldam kan amper geloven dat zijn ploeg twee dagen op rij door twee verschillende renners kon juichen in de belangrijkste koers van het jaar. "Bizar hè? Ha, ik denk dat we er vanavond wel even een biertje op drinken."