Michael Matthews heeft zaterdag de veertiende etappe van de Tour de France gewonnen. De renner van Team Sunweb was in Rodez de sterkste in de sprint heuvelop. Chris Froome neemt de gele trui weer over van Fabio Aru.

De Australiër liet de Belg Greg Van Avermaet, de Noor Edvald Boasson Hagen en Philippe Gilbert achter zich. Het is voor Sunweb de tweede ritzege op rij. Vrijdag was Warren Barguil de sterkste.

Aru kwam op achterstand binnen. De Italiaan van Astana verloor 25 seconden op de laatste helling, waardoor Froome hem weer passeert in de stand.

De Brit van Team Sky heeft nu een voorsprong van negentien seconden op Aru en 23 seconden op Romain Bardet. Rigoberto Uran zit daar weer vier seconden achter.

De rit van zaterdag ging van Blagnac naar Rodez, waar na 181 kilometer koers de aankomst op een steile helling lag. Het slot van de rit was sowieso vrij venijnig, waardoor de meeste topsprinters al voortijdig gelost waren.

Roosen

Timo Roosen maakte deel uit van de kopgroep van de dag. De coureur van Lotto-Jumbo kreeg met zijn vluchtmakkers Thomas De Gendt, Thomas Voeckler, Reto Hollenstein en Maxime Bouet echter weinig ruimte.

De Gendt was de sterkste van de vijf. De Belg van Lotto Soudal was met nog zo'n 30 kilometer te gaan de laatste die overbleef, maar op 12 kilometer van de meet zat zijn avontuur erop.

Daarna was het aan de beurt aan onder anderen Maurits Lammertink. De Nederlander van Katusha ging er met drie anderen vandoor, maar ook dat viertal wist niet uit de greep van het peloton te blijven. Lammertink deed nog wel een ultieme poging, maar op 3 kilometer van de streep werd hij bijgehaald.

Matthews

Op de laatste helling nam Gilbert het voortouw. De oud-wereldkampioen viel in de laatste meters echter stil, waarna Matthews hem passeerde. De Australiër trok vol door en hield stand tot aan de meet. Daar hield hij Van Avermaet net van zich af.

Aru kon verrassend genoeg niet mee met de beste renners van het klassement. Waar Froome op een seconde van Matthews keurig zevende werd, verloor de Italiaan liefst 25 seconden.

Ook Bardet verloor enkele seconden op Froome, terwijl Uran in hetzelfde groepje als de nieuwe geletruidrager over de meet kwam.

Zondag gaat de Tour verder met een bergetappe. In de vijftiende etappe van Laissac-Sévérac l'Église naar Le Puy-en-Velay moeten de renners onder meer twee beklimmingen van eerste categorie over.