Jos van Emden heeft zondag de Tour de France verlaten. De 32-jarige renner van Lotto-Jumbo stapte af in de koninginnenrit.

Van Emden reed in de negende etappe al geruime tijd op flinke achterstand. Hij wist de finish in de rit, die liefst zeven beklimmingen telde, niet te halen.

De tijdritspecialist neemt voorlopig rust nadat hij eerder dit seizoen ook de Giro d'Italia reed. In de Italiaanse wielerronde won hij de afsluitende tijdrit.

"Lege batterij na de voorjaarsklassiekers en de Giro. De winnaar van de tijdrit in Milaan krijgt zijn rust nu", meldt Lotto-Jumbo op Twitter.

Openingstijdrit

Van Emden richtte zich deze Tour vooral op de openingstijdrit in Düsseldorf. De Schiedammer, die stiekem hoopte de eerste drager van de gele trui te worden, moest zich tevredenstellen met de zevende plaats.

In het algemeen klassement bezette Van Emden de 150e plaats. Hij had meer dan 49 minuten achterstand op geletruidrager Chris Froome.

Eerder op zondag raakte Lotto-Jumbo ook Robert Gesink kwijt. De Varssevelder moest 'La Grande Boucle' verlaten na een valpartij. Hij liep een breuk in zijn wervelkolom op.