De Fransman Arnaud Démare heeft dinsdag de chaotische vierde etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. Peter Sagan finishte als tweede, maar werd na de rit uit koers genomen vanwege zijn aandeel in een harde valpartij in de slotmeters.

FDJ-sprinter Démare bleef in de finale van de nagenoeg vlakke etappe over 207 kilometer Sagan (tweede) en Alexander Kristoff (derde) voor in een sprint die werd ontsierd doordat meerdere renners hard onderuit gingen.

In de slotmeters gingen enkele renners tegen het asfalt, onder wie Mark Cavendish en John Degenkolb. Cavendish viel doordat hij een elleboog kreeg van Sagan, die door de jury in eerste instantie een tijdstraf kreeg en werd teruggezet in de daguitslag. Later werd hij alsnog gediskwalificeerd.

Dylan Groenewegen kon door een valpartij op anderhalve kilometer niet meesprinten. De kopman van Lotto-Jumbo, die geen blessure opliep, eindigde als 186e.

Thomas

Geraint Thomas behield de gele trui, al was de Brit van Team Sky ook betrokken bij de valpartij van Groenewegen. Doordat het binnen de laatste drie kilometer gebeurde, verloor hij echter geen tijd.

Thomas heeft in het klassement twaalf tellen marge op Chris Froome en Michael Matthews, de nummers twee en drie.

Tijdens de rit gebeurde er lange tijd niet veel. De Belg Guillaume Van Keirsbulck van Wanty-Groupe Gobert demarreerde al vroeg en reed ruim 190 kilometer alleen aan de leiding voordat hij uiteindelijk weer door het peloton werd opgeslokt.

De Tour gaat woensdag verder met een rit over 160,5 kilometer van Vittel naar La Planche des Belles Filles. In de finale van die etappe wacht de renners een zware klim van de eerste categorie nadat onderweg ook al een colletje van de derde categorie moet worden bedwongen.

Dertien minuten

Direct na de start ging Van Keirsbulck er vandoor. De renner van Wanty-Groupe Gobert kreeg niemand met zich mee, maar slaagde er solo wel in om een grote voorsprong van zo'n dertien minuten bij elkaar te fietsen.

Met nog 140 kilometer voor de boeg werd in het peloton besloten om iets meer tempo te gaan maken, waardoor de marge van Van Keirsbulck gestaag terugliep. Veertig kilometer later was het gat tussen de vluchter en de rest ongeveer gehalveerd.

Van Keirsbulck kwam nog wel als eerste door bij de tussensprint. Een aantal minuten later won Démare de sprint van het peloton, voor Sagan en André Greipel. Leider Van Keirsbulck pakte ook de punten voor de bergtrui op een klimmetje van de vierde categorie, maar moest zich na een lange vlucht van een kleine tweehonderd kilometer toch gewonnen geven.

In de chaotische finale kwam Démare uiteindelijk als eerste over de meet, maar de meeste aandacht ging uit naar twee harde valpartijen. Eerst was Thomas betrokken bij een massale val en bij de strijd om de etappewinst ging Cavendish hard de hekken in, waarna hij enkele renners meenam in zijn val.