Bauke Mollema en Koen de Kort moeten het in de Tour de France stellen zonder ploeggenoot André Cardoso. De renner van Trek-Segafredo is betrapt op het gebruik van het verboden middel epo.

Zowel de Amerikaanse ploeg, waarvoor ook onder anderen Alberto Contador de Ronde van Frankrijk rijdt, als de internationale wielrenunie UCI meldt het nieuws dinsdagavond.

"Diep teleurgesteld hebben we te horen gekregen dat André Cardoso positief heeft getest op een verboden middel. Overeenkomstig ons zero tolerance-beleid hebben we hem direct op non-actief gesteld", luidt de verklaring van Trek.

"We houden onze rijders aan de hoogste ethische normen en waarden en zullen verder actie ondernemen en iets laten weten zodra meer details bekend zijn."

Trek wijst Haimar Zubeldia aan als vervanger van Cardoso. De 40-jarige Bask begint al aan zijn zestiende Tour. De ploeg van Trek bestaat verder uit Mollema, De Kort, Contador, John Degenkolb, Fabio Felline, Michael Gogl, Markel Irizar en Jarlinson Pantano.

Contra-expertise

De 32-jarige Cardoso testte op 18 juni positief bij een controle buiten de wedstrijden om. Hij heeft nog wel het recht op een contra-expertise en zegt onschuldig te zijn. "Ik ben er kapot van en wil heel goed duidelijk maken dat ik nooit verboden middelen heb gebruikt", schrijft de Portugees op zijn Facebook-pagina.

"Ik heb van dichtbij gezien wat de vreselijke gevolgen van dopinggebruik zijn en wil daar geen deel van uitmaken. Ik hoop dan ook vurig dat mijn B-staal negatief blijkt en dat mijn naam volledig gezuiverd wordt."

Cardoso is bezig aan zijn eerste seizoen in dienst van Trek. Eerder reed hij voor onder meer Cannondale-Drapac. De Portugees, die in zijn loopbaan geen grote overwinningen boekte, reed vier keer de Vuelta en drie keer de Giro en zou voor het eerst deelnemen aan de Tour.

De 104e editie van de Tour begint zaterdag met een individuele tijdrit over 14 kilometer met start en finish in Düsseldorf.