Romain Bardet heeft vrijdag in de loodzware negentiende etappe van de Tour voor de eerste Franse ritzege gezorgd. Bauke Mollema verloor na een valpartij veel tijd en zakte naar de tiende positie in het algemeen klassement.

Bardet reed op drie kilometer van de finish weg bij zijn medevluchter Rui Costa en soleerde vervolgens knap naar de dagwinst op de Mont Blanc, waar de renners geplaagd werden door hevige regenval.

Joaquim Rodriguez werd tweede achter Bardet, voor Alejandro Valverde. Chris Froome kwam eveneens ten val, maar kwam met slechts 36 seconden achterstand binnen en zag zijn gele trui niet in gevaar komen. De Brit had dat grotendeels te danken aan Wout Poels.

Mollema kwam pas op 4 minuten en 25 seconden van Bardet binnen. De Nederlandse kopman van Trek-Segafredo schoof vlak voor de slotklim onderuit en kon de aansluiting bij zijn concurrenten niet meer vinden. De Groninger bezet met nog twee etappes te gaan de tiende plek in het algemeen klassement, op 7 minuten en 42 seconden van Froome.

Bardet is de nieuwe nummer twee in het klassement. De renner van AG2R moet in de resterende twee ritten 4 minuten en 11 seconden goedmaken op Froome. Nairo Quintana staat nu derde op 4.27, voor wittetruidrager Adam Yates (4.36).

Tom Dumoulin moest de strijd staken. De Limburger van Giant-Alpecin liep een polsblessure op bij een val op de Montée de Bisanne en moet vrezen voor deelname aan de olympische tijdrit in Rio de Janeiro.

Ten Dam

De 177 overgebleven renners mochten vrijdag direct na de start in Albertville de Col de la Forclaz de Montmin, een beklimming van de eerste categorie, bedwingen. Daar vormde zich een groep van twintig koplopers, onder wie Laurens ten Dam.

De omvangrijke kopgroep reed al rap een voorsprong van een kleine vier minuten bij elkaar, maar met Astana en Katusha als gangmakers voor in het peloton werd het gat maar niet groter. Achterin kon niet iedereen het tempo bijbenen. Zo moest onder anderen Dylan Groenewegen even lossen, om zich vervolgens weer aan te sluiten bij de meute.

Op de afdaling reed Rafal Majka weg bij zijn medekoplopers. Alexis Vuillermoz en Thomas De Gendt sloten zich aan bij de Poolse drager van de bolletjestrui, maar het trio aanvallers werd aan de voet van de tweede gecategoriseerde klim van de dag weer ingerekend.

Op weg naar de Montée de Bisanne, een col van de buitencategorie met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2 procent, ging Dumoulin tegen de vlakte. De tweevoudig ritwinnaar van Giant-Alpecin leek zijn weg aanvankelijk te vervolgen, maar stapte later toch af met een polsblessure.

Ten Dam moest zich intussen samen met nog een paar medekoplopers weg laten zakken uit de kopgroep, die in tweeën was gebroken. Majka meldde zich als eerst op de top van de Montée de Bisanne en verzekerde zich zo met nog twee etappes te gaan van de winst in het bergklassement.

Nat asfalt

In de afdaling sprong Pierre Rolland weg uit de kopgroep en hij kreeg Costa met zich mee. De Fransman gleed in een bocht echter hard onderuit op het natte asfalt en moest zijn Portugese medevluchter laten gaan. Achter de oud-wereldkampioen rekende het peloton de uitgedunde kopgroep in, waarna Romain Bardet op jacht ging naar Costa.

In de groep met achtervolgers was er ook pech voor onder anderen Froome, Vincenzo Nibali en Mollema. De Britse geletruidrager kon de fiets van ploeggenoot Geraint Thomas overnemen, maar de Nederlandse kopman van Trek-Segafredo werd op achterstand gereden door zijn concurrenten.

Voorin sloot Bardet aan bij Costa. De Fransman liet de Portugees al snel achter zich en kon naar de aankomst soleren op de flanken van de Mont Blanc, tot grote vreugde van het Franse publiek.