Chris Froome was trots op zijn zege in de achttiende etappe van de Tour de France. De geletruidrager had er niet op gerekend dat hij donderdag Tom Dumoulin zou verslaan in de klimtijdrit.

De Britse klassementsleider van Team Sky was 21 seconden sneller dan de 25-jarige Limburger, die de eerste tijdrit in deze Tour op zijn naam had geschreven.

''Ik had echt niet verwacht Tom te verslaan. Zeker niet omdat ik gisteren veel energie heb verspild'', aldus Froome, die donderdag zegevierde met een tijd van 30.43. "Ik heb me heel goed voorbereid op deze tijdrit en ben heel blij met dit resultaat."

Dumoulin was bij de eerste twee meetpunten nog sneller dan Froome, maar de geletruidrager maakte het verschil in het laatste deel. Froome denkt dat veel renners te hard van stapel zijn gelopen in het begin van de chronorace.

In 60 seconden: De verschillende truien bij de Tour de France

Animatie door In60seconds

Discipline

"Geduld en discipline, daar ging het vandaag bij mij om'', zei Froome. ''Het eerste deel heb ik gecontroleerd gereden, want de eerste klim was heel steil en het lastigste deel van de rit. In het slotstuk heb ik alles gegeven wat ik in me had.''

Na de zege op Dumoulin in de klimtijdrit, kijkt Froome met vertrouwen uit naar de tijdrit op de Olympische Spelen in augustus. "Maar Dumoulin is de te kloppen man in Rio. De tijdrit is zijn grote doel. Tom heeft zich er volledig op gefocust en is de grote favoriet." 

Klassement

In de Tour gaat Froome vooralsnog fier aan de leiding. Dumoulin noemde hem al "de rechtmatige Tourwinnaar", maar Froome wil nog niet te hard van stapel lopen. "Het is geweldig om in zo'n goede positie te zitten, maar ik kan het nu niet te makkelijk gaan opnemen."

De voorsprong van Froome op nummer twee Bauke Mollema is inmiddels opgelopen tot bijna vier minuten. De Brit verwacht echter ook nog een rol voor Richie Porte, die momenteel zesde staat in het algemeen klassement. 

"Hij heeft een heel sterke tijdrit gereden en was gisteren de enige die echt risico nam door heel hard op kop te rijden. Hij heeft wat pech gehad aan het begin van de Tour. Als hij zo doorgaat, denk ik dat hij op het podium kan eindigen in Parijs."

Ploegbaas Dave Brailsford van Team Sky wilde ook nog niet zeggen dat de Tour beslist is. "Chris heeft een heel goede uitgangspositie voor zichzelf gecreëerd, maar er zijn nog twee heel zware dagen te gaan. Het weer gaat volgens de voorspellingen slechter worden en dan kan er nog van alles gebeuren."