Tom Dumoulin moest donderdag concluderen dat Chris Froome een maatje te groot voor hem was in de klimtijdrit van de Tour de France. 

De 25-jarige Limburger leek met zijn tijd van 31 minuten en 4 seconden goede kans te maken op de zege in de achttiende etappe. Froome, die als geletruidrager als laatste van start ging, dook daar echter nog ruim twintig seconden onder. 

"Froome bewijst dat hij de rechtmatige Tourwinnaar is", zei Dumoulin na afloop van de tijdrit. "Hij heeft zijn race beter ingedeeld, deed het rustiger aan het eerste deel en pakte vervolgens tijd op mij in het tweede deel. Dat was de juiste strategie."

"Ik denk dat ik juist wat te gretig was aan het begin van de tijdrit. Dat zie je ook aan het feit dat ik bij de eerste twee tussenpunten nog sneller was dan Froome. De benen hadden ook iets beter kunnen zijn, maar Froome was gewoon sterker vandaag."

Twijfel

De renner van Giant-Alpecin reed vorige week in de dertiende etappe nog met grote overmacht naar de zege in de tijdrit.

Direct na zijn eigen race op donderdag betwijfelde de Limburger echter al of zijn tijd goed genoeg zou zijn voor de winst, al begon hij in de twee uur daarna steeds meer in zijn derde ritzege te geloven.

"Uiteindelijk is dit daarom een teleurstelling. Ik hoopte op de winst, zeker toen ik zag dat Froome langzamer was bij de eerste twee tussenpunten. Maar het kwartje viel vandaag niet mijn kant op. Ik heb een goede tijdrit gereden, maar het was niet mijn allerbeste en dan win je niet op dit niveau en op zo'n parcours."

Rio

Dumoulin, die deze Tour met het oog op de Spelen in Rio niet voor het klassement rijdt, heeft geen ambitieuze plannen meer voor deze editie van de Ronde van Frankrijk.

"Ik ga mezelf de komende dagen hopelijk niet in het rood rijden, maar ik rijd de Tour gewoon uit. Daarna zal ik wat rust nemen en naar Rio vliegen."

Op de Spelen zou het ook wel eens een gevecht kunnen worden tussen Froome en Dumoulin. "Het zal zeker close zijn in Rio", stelde Nederlander. "Ik verwacht dat het een heel zwaar gevecht wordt en ik hoop dat ik als winnaar uit de bus zal komen."

Bekijk alle klassementen in de Tour de France