Astana reed woensdag lang op kop van de favorietengroep op de slotklim van de zeventiende etappe van de Tour de France, maar een aanval van kopman Fabio Aru bleef verrassend genoeg uit.

Team Sky van geletruidrager Chris Froome hoefde door het harde werk van Astana een stuk minder kopwerk doen dan in eerdere bergetappes deze Tour.

"Astana was Sky absoluut aan het helpen", aldus Kim Andersen, de ploegleider van Bauke Mollema's Trek-Segafredo, in gesprek met NU.nl. "Waarom ze dat deden? Dat vroegen wij ons in de volgauto ook af, ik kan er geen antwoord op geven. Misschien hoopten ze dat ze iedereen konden lossen, ik heb geen idee."

Onder anderen Tanel Kangert en Diego Rosa reden op de klim van buitencategorie naar Finhaut-Emosson heel hard op kop voor hun kopman Aru, die uiteindelijk als veertiende over de streep kwam op negentien seconden van Froome. De Vuelta-winnaar van vorig jaar staat in het klassement nu achtste op 5.35 minuten van de Brit.

"Ik had op de slotklim ook een beetje het idee dat Astana het werk voor ons deed", zegt Wout Poels, de meesterknecht van Froome. "Ze reden wel heel hard op kop, dus ik moest vol gas geven in het wiel. Maar het was zeker prettig, want wij hoefden nu maar zo'n vijf kilometer op kop te rijden."

"Het zou mooi zijn als ze dat opnieuw doen in de bergritten op vrijdag en zaterdag", glimlacht de Limburger. "Ik had verwacht dat Aru direct zou aanvallen toen zijn laatste ploegmaat van kop ging, maar hij liet zich terugzakken in de groep."

Brailsford

Volgens Team Sky-teambaas Dave Brailsford reed Astana zeker niet op kop om de Britse formatie te helpen.

"Ik betwijfel het ten zeerste of ze dat als reden zullen geven als je het hen vraagt. In hun tactische bespreking voor de etappe van woensdag hebben ze ongetwijfeld niet gezegd: 'Laten we Sky gaan helpen vandaag'."

"Ze wilden ons onder druk zetten, ze wilden de favorietengroep uitdunnen, ervoor zorgen dat Chris met minder ploeggenoten zou zitten en kijken of Aru kon aanvallen. En ze deden een heel goede poging. Dus ik denk dat het totaal het tegenovergestelde was van ons proberen te helpen."