Wielrennen

'Froome had geen windvoordeel door afdalingshouding'

Chris Froome had met zijn onorthodoxe manier van afdalen van de Peyresourde geen aerodynamisch voordeel, zo concludeert de TU Eindhoven na onderzoek.

De Brit reed vorige week in de achtste etappe bergaf zittend op de stang van zijn fiets, met zijn borstkas op het stuur, intussen ook nog bijtrappend. Hij won daarna de etappe in Bagnères-de-Luchon.

Die houding levert volgens professor Bert Blocken geen mindere luchtweerstand op. ''Het is zelfs ongunstiger dan een 'normale' afdalingshouding'', stelt hij na onderzoek aan de TU Eindhoven.

Blocken deed het onderzoek in samenwerking met collega's van de Universiteit Luik en het bedrijf Ansys.

''Het verschil is weliswaar heel klein - er is sprake van 0,6 procent meer luchtweerstand - maar het betekent dat de winst niet door die houding kwam'', concludeerden de onderzoekers na vergelijking van beide houdingen.

Computersimulatie

Blocken, gespecialiseerd in windfysica, stelt dat Froome door zijn houding mogelijk wel meer vermogen kon leveren bij het bijtrappen. Daardoor zou hij nettowinst hebben geboekt, maar de onderzoekers lieten dat buiten beschouwing.

Zij vergeleken slechts via computersimulatie de verschillende houdingen. Hieruit bleek dat de tijdrithouding, met de ellebogen op het stuur, de minste luchtweerstand geeft, gevolgd door de gebruikelijke afdalingshouding; diep gezeten maar met de billen op het zadel.

De seconden die Froome won, pakte hij volgens Blocken grotendeels door net voor de top weg te rijden bij zijn concurrenten en aan de afdaling te beginnen, terwijl de rest nog bergop reed.

Steven Kruijswijk haalde in ieder geval al opgelucht adem. ''Gelukkig kan ik normaal op mijn fiets blijven zitten'', twitterde de renner van LottoNL-Jumbo, die de leiding in de Giro d'Italia verloor na een val in een afdaling.

Lees meer over:

Overzicht: Alle deelnemers en ploegen

Overzicht: Alle deelnemers en ploegen
Namens 22 teams doen 198 renners mee aan de 103e editie van de Ronde van Frankrijk.

NUwerk

Tip de redactie