Tourblog: De bedaardheid van Bauke

Terwijl een stuk of tien cameraploegen zich dinsdagochtend in Bern stortten op Bauke Mollema, gingen de gedachten als vanzelf terug naar de eerste rustdag.

Toen, op het zonovergoten terras van een van de vele luxe hotels in Andorra, waren zeven Nederlandse journalisten geïnteresseerd in wat Mollema, de nummer zeven van het algemeen klassement, te melden had.

Buiten de woorden van de kopman van Trek-Segafredo werd de stilte alleen af en toe doorbroken door een van de tennisklasjes op de aanpalende banen. Het circus van de Tour de France leek zelden zo ver weg.

Acht dagen en vijf plekken winst in het klassement voor Mollema later en alleen de kalmte van de hoofdpersoon zelf was nog hetzelfde. Als je de nummer twee van de Tour bent, dan zijn journalisten van Japan tot Italië en van Duitsland tot Amerika nieuwsgierig naar je.

"Dit is ook een nieuwe ervaring voor mij", zei Mollema, terwijl hij van achter een tafeltje in een zaaltje in de Amerikaanse ambassade uitkeek op een stuk of veertig belangstellenden.

"Toen ik drie jaar geleden tweede stond in het klassement op de tweede rustdag was het ook niet zo druk op de persconferentie. Dat is mooi, het is een teken dat het goed gaat. Maar het verandert niet veel aan mijn rustdag, ik ben altijd een uurtje bezig met de pers."

Relaxed

Vraag deze Tour vijf mensen wat het verschil is tussen de huidige versie van Mollema en de Mollema van vorige jaren en je krijgt waarschijnlijk vijf verschillende antwoorden.

Trek-Segafredo-teambaas Luca Guercilena ziet verbetering in de leiderschapskwaliteiten van de Groninger, volgens Tinkoff-ploegleider Steven de Jongh rijdt de klimmer veel alerter dit jaar en Mollema noemde zelf de volledige steun van zijn ploeg en zijn vlekkeloze voorbereiding.

Maar het is de verklaring van zijn ploegleider Alain Gallopin en zijn ploegmaat Frank Schleck - "Bauke is absoluut meer relaxed" - die ook op de tweede rustdag het meest doorklonk, ondanks een vervijf- of verzesvoudiging van zijn publiek.

"Drie jaar geleden was alles nieuw voor me", stelde Mollema. "Ik weet nu wat ik kan verwachten, ook wat betreft de pers. En de Tour van 2013 heeft me vooral geleerd dat alleen het resultaat in Parijs ertoe doet."

De toenmalige renner van Blanco werd drie jaar geleden namelijk ziek in de laatste Tourweek en zakte mede daardoor naar de zesde plaats in het eindklassement, maar dat scenario leek dinsdag in het snikhete Bern heel ver weg.

"Alleen het hier en nu telt", zei Mollema. "Wat er in het verleden gebeurd is, doet er niet toe voor mij."

Hij doelde daarmee ongetwijfeld op de afgelopen jaren. Maar hij had het net zo goed over een week geleden kunnen hebben.

Verslaggever Daan de Ridder volgt de Tour voor NU.nl en schrijft regelmatig een blog.

Lees meer over:
Tip de redactie