Wielrennen

Viervoudig ritwinnaar Cavendish stapt met oog op Spelen af in Tour

Mark Cavendish gaat woensdag niet meer van start in de zeventiende etappe van de Tour de France.

De Brit, dit jaar al goed voor vier ritzeges, stapt af om te kunnen herstellen in de aanloop naar de Olympische Spelen. Dat meldde zijn ploeg Dimension Data dinsdag op Twitter.

Cavendish sprintte naar de dagwinst in de eerste, derde, zesde en veertiende etappe van de 103e editie van de Ronde van Frankrijk. Dat bracht zijn totaal op dertig etappezeges, vier minder dan recordhouder Eddy Merckx.

In het puntenklassement bezette de 31-jarige Brit met 291 punten de tweede plek, achter de Slowaak Peter Sagan (405). Cavendish droeg zowel de gele als de groene trui in deze Tour.

Grote doel

"Het was geen makkelijke beslissing om de koers en mijn team te verlaten. Na de inspanningen in de laatste etappes hebben we mijn vermoeidheidsniveau bestudeerd. Ik heb besloten dat ik op het punt ben dat verder koersen een nadelig effect kan hebben op mijn volgende grote doel: de Olympische Spelen."

"Ik zal de emotionele momenten in Parijs missen", liet Cavendiosh weten in een verklaring. De Brit gaat in Rio voor een medaille op de baan.

Dimension Data steunt de beslissing van de Britse sprinter om de strijd te staken. "We juichen hem toe om zijn volgende doel, een olympische medaille, te bereiken", aldus teambaas Douglas Ryder.

Lees meer over:
Tip de redactie