Wielrennen

'Tinkoff verdient compliment voor successen ondanks uitvallen Contador'

Ondanks het vroege uitvallen van kopman Alberto Contador kent Tinkoff een succesvolle Tour de France. Peter Sagan bezorgde de formatie van ploegleider Steven de Jongh maandag in Bern al de derde ritzege.

"De renners doen het voorlopig heel goed en ook de begeleiding verdient een compliment", aldus De Jongh. "En dan bedoel ik de hele begeleiding, niet alleen mezelf."

Tinkoff hoopte voor de Tour met Contador mee te doen om de eindzege, maar de Spanjaard viel zowel in de eerste als in de tweede etappe en moest in de negende rit opgeven met koorts.

"Op de eerste rustdag (een dag na de opgave van Contador, red.) zijn we allemaal bij elkaar gaan zitten en hebben we gezegd: 'Jongens, stip allemaal je ritten aan'", vertelt De Jongh.

"We wilden vooral het moraal oppeppen en andere doelen stellen. Want om opeens voor eigen kansen te gaan en vrij te koersen, vergt voor de renners een andere mindset."

Druk

Dat resulteerde afgelopen woensdag en maandag in ritzeges voor Sagan, die eerder eveneens de tweede etappe op zijn naam schreef. De wereldkampioen reed ook al drie dagen in de gele trui en heeft een straatlengte voorsprong in het puntenklassement. Rafal Majka werd bovendien tweede in de vijftiende etappe en is de drager van de bolletjestrui.

"Oleg (teameigenaar Oleg Tinkov, red.) heeft voor de Tour heel veel druk op de ploeg gezet", zegt De Jongh. "Oleg roept altijd heel veel dingen in het openbaar, maar ook intern legt hij ons druk op. Soms is dat fijn, soms is dat niet fijn, maar we hebben het ermee te doen. Hij stopt er ook veel geld in natuurlijk."

"Met het uitvallen van Contador zag je alleen weer dat je een heleboel dingen niet in de hand hebt. Gelukkig is de rest van de ploeg wel van een dusdanig niveau dat we elke dag mee kunnen doen en dat houdt de moraal in de ploeg hoog."

Laconiek

Volgens De Jongh is het motiveren van Sagan, die na maandag in honderd Touretappes liefst 51 keer in de top tien heeft gereden, niet zijn moeilijkste taak. "Peter is altijd heel laconiek, die leeft bij de dag en ziet elke etappe als een kans voor hem."

De oud-sprinter ziet dat als een van de sterke punten van de Slowaak. "Ik denk dat het zeker voor een sprinter heel goed is als je relaxed bent, dat er een goede balans is tussen spanning en ontspanning."

"Je zag in de finale van de rit waarin hij met Chris Froome wegreed, dat hij nog tegen Froome aan het praten was: 'Hey, Froomey, how are you?' Er zijn maar weinig renners die dat doen, die zo ontspannen zijn vlak voor de finish."

De Jongh kent ook voorbeelden van sprinters - zoals Nacer Bouhanni nu en Jeroen Blijlevens in het verleden - die zich juist altijd opfokken in de finale. "Daarmee kunnen ze superresultaten behalen, maar als het misgaat, dan is het echt herrie in de bus."

"Tien minuten later is dat wel bedaard, maar dat zul je bij Peter niet zien. Die baalt van een minder resultaat, maar hij zal nooit zo'n woede-uitbarsting hebben. Peter is wat dat betreft niet echt een sprinter."

Tip de redactie