Wielrennen

Cancellara vooral moe na zesde plaats in woonplaats Bern

Fabian Cancellara kwam maandag pure sprintsnelheid tekort om in zijn laatste Tour de France echt mee te kunnen doen om de ritzege in zijn woonplaats Bern.

"Het is me jammer genoeg niet gelukt", aldus Cancellara, die achter de sprinters Peter Sagan, Alexander Kristoff, Sondre Holst Enger, John Degenkolb en Michael Matthews zesde werd in zijn thuisstad.

"Het was een lastige finale om te controleren. Ik zat niet eens zo slecht gepositioneerd, maar tegen die sprinters miste ik net dat extra beetje kracht. Ik ben natuurlijk geen supersprinter. En na twee weken al helemaal niet.''

De 35-jarige Zwitser hoopte op een sprookje in Bern en met twee korte klimmetjes en kasseien in de laatste kilometers was het parcours ook geschikt voor de klassiekerspecialist.

"Maar we hadden voor de finale al een zware dag achter de rug met vanaf de eerste kilometer tal van ontsnappingspogingen. Ik heb het ook geprobeerd, maar uiteindelijk waren alleen Tony Martin en Julian Alaphilippe weg.''

Speciaal

Het tweetal werd kort voor Bern ingelopen, maar Cancellara kon zijn landgenoten voor het Wankdorf Stadion van Young Boys niet laten juichen.

"Het was speciaal om in mijn eigen straten te rijden, maar nu ben ik vooral moe. Er was geen tijd of ruimte om emotioneel te worden. Ik had al mijn energie nodig om te vechten voor mijn positie en om af te koelen van de hitte."

"Ik wist dat ik volledig gefocust moest zijn voor deze rit en deze finale. Vandaag ging het alleen om koersen, misschien zal ik morgen, overmorgen of na de Tour gaan nadenken hoe speciaal het was om naar Bern te rijden in de Tour."

Cancellara, die bezig is aan zijn afscheidsjaar, krijgt dinsdag net als de rest van het peloton een rustdag voordat er nog drie heel zware Alpenetappes en een klimtijdrit op het programma staan. "Misschien zal ik morgen een biertje nemen. De wijn is voor na het seizoen."

Lees meer over:
Tip de redactie