Wielrennen

Mollema blij dat hij 'linke finale' in Bern goed is doorgekomen

Bauke Mollema vond de finale van de zestiende rit van de Tour de France een stuk lastiger dan hij op papier leek en dus was de Groninger blij dat hij de etappe van maandag zonder kleerscheuren doorkwam.

"Het was gevaarlijk vandaag, een linke finale", aldus Mollema, die in dezelfde tijd als winnaar Peter Sagan als twintigste over de streep kwam in Bern.

De etappe naar Zwitserland was op papier vlak, maar het ging de hele dag op en af en in de laatste kilometers lagen nog twee klimmetjes en moesten de renners over kasseien. De eerste groep bestond daardoor nog maar uit 34 renners.

"We wisten van tevoren dat de laatste drie kilometer ook een finale voor de klassementsrenners zou worden, maar ik wist niet dat de laatste twintig, dertig kilometer zo erg zouden zijn", zegt Mollema.

"Er stonden wel een paar honderd verkeerseilanden en rotondes in de laatste dertig kilometer. Dan nog die kasseien in de laatste kilometers, een beetje bergop daar, smalle wegen; het was eigenlijk een belachelijke finish."

De nummer twee van het klassement moest zo een dag voor de rustdag nog goed opletten. "Vandaag was op papier een makkelijke rit, maar er is de hele dag superhard gereden. Tony Martin was vooraan lekker aan het 'brommeren'. Zo'n dag moet je toch ook maar goed door zien te komen en dat is goed gelukt."

Cancellara

Voor het eerst in lange tijd deze Tour waren de meeste ogen bij Trek-Segafredo maandag niet gericht op Mollema. Zijn ploegmaat Fabian Cancellara reed naar zijn woonplaats Bern en stond daardoor in het middelpunt van de belangstelling. De Zwitser moest echter genoegen nemen met een zesde plaats.

"Fabian kon zijn eigen gang gaan vandaag, de jongens hebben hem ook wat geprobeerd te helpen", stelt Mollema. "Hij hoopte natuurlijk op meer dan een zesde plek."

De Nederlander merkte aan zijn ploeggenoot dat het geen gewone etappe voor hem was. "Fabian was wat nerveuzer vanochtend voor de start, dat zei hij zelf ook. Je komt natuurlijk ook niet elke dag aan in je eigen woonplaats in de Tour. Maar het niveau is heel hoog in de Tour, je wint niet zomaar even een etappe."

Lees meer over:
Tip de redactie