Wielrennen

Sagan blijft Kristoff nipt voor in zestiende Touretappe

Peter Sagan heeft maandag de zestiende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Slowaak van Tinkoff was na 209 kilometer de sterkste in de massasprint in het Zwitserse Bern.

Sagan bleef met een ultieme jump de Noor Alexander Kristoff van Katusha ternauwernood voor. Er moest wel een fotofinish aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen.

De 26-jarige Sagan boekte in Bern zijn derde ritzege in deze Tour en verstevigde daarmee de leiding in het puntenklassement.

In de top van het algemeen klassement veranderde er niets. Chris Froome, Bauke Mollema, Adam Yates, Nairo Quintana en Alejandro Valverde finishten in de voorste groep, waardoor Froome als geletruidrager de rustdag ingaat met een voorsprong van 1.47 op nummer twee Mollema.

De Nederlandse kopman van Trek-Segafredo was maandag op de negentiende plaats de beste Nederlander. Landgenoot Wilco Kelderman van Lotto-Jumbo kwam als twintigste over de streep.

Verrassingsaanval

De zestiende etappe begon ongeveer vijftien kilometer na de start in Moirans-en-Montagne met een verrassingsaanval van Etixx-Quick Step. Julian Alaphilippe en Tony Martin sprongen samen weg uit het peloton. Lotto-Jumbo-renner Paul Martens probeerde nog te volgen, maar slaagde daar niet in.

Na ruim vijftig kilometer ging de Nederlander Timo Roosen, eveneens van Lotto-Jumbo, in de achtervolging op Alaphilippe en Martin. Hij kreeg Lawson Craddock (Cannondale-Drapac), Nicolas Edet (Cofidis) en Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept) met zich mee. 

Het viertal deed er alles aan om aansluiting te vinden met de koplopers, maar belandde uiteindelijk in de chasse patate. Met nog 120 kilometer voor de boeg geloofden de achtervolgers het wel en lieten ze zich terugzakken in het peloton.

Vooraan pakte Martin al het kopwerk op, op de steilere stukken na. Het duo fietste al snel zes minuten voorsprong bij elkaar, maar toen Alaphilippe en Martin na 121 kilometer de Zwitserse grens passeerden was daar nog maar een kleine vier minuten van over.

Opvoeren

Het peloton, dat in de eerste drie uren gemiddeld 46,5 kilometer per uur reed, bleef in het restant van de etappe het tempo flink opvoeren, wat ervoor zorgde dat de vluchtpoging van Alaphilippe en Martin gedoemd was te mislukken. Martin ging er 25 kilometer voor de meet nog wel alleen vandoor, maar werd drie kilometer later al ingerekend.

Het peloton maakte zich vanaf dat moment op voor de finale. Sprinter Marcel Kittel, kopman van Etixx-Quick Step, moest lossen op de Côte de Mühleberg, een klim van 1200 meter lang en een gemiddeld stijgingspercentage van 4,8 procent.

Rui Costa (Lampre) wist nog wel aan de 182 overgebleven renners in koers te ontsnappen, maar ook hij kon het niet tot het einde volhouden. Op twee kilometer van de finish ging het nog even bergop en daar leek onder anderen Sep Vanmarcke (Lotto-Jumbo) van te profiteren.

De sprinters kwamen in de korte afdaling echter weer langszij. Sagan en Kristoff bleken over de sterkste benen te beschikken en Sagan toonde zich in de laatste meters de slimste.

Lees meer over:
Tip de redactie