Wielrennen

Cancellara hoopt in laatste Tour op 'prachtige zege' in thuisstad Bern

Fabian Cancellara heeft al veel gewonnen in zijn carrière, maar een ritzege maandag in zijn thuisstad Bern in zijn laatste Tour de France zou een heel bijzonder plekje op zijn erelijst krijgen.

"Ik heb me hetzelfde voorbereid als altijd voor een etappe, maar het is vandaag natuurlijk een mooie, grote en speciale dag met de finish in mijn laatste Tour in mijn thuisstad", aldus Cancellara voor de start van de zestiende etappe in Moirans-en-Montagne.

"Het is een uniek moment en dat zorgt zeker voor bijzondere gevoelens. Aan de ene kant zijn dat fijne emoties, maar ik voel ook druk, omdat mensen verwachten dat ik wel even ga winnen."

De 35-jarige 'Beer van Bern' weet dat het hele peloton maandag op hem zal letten. "Vraag me na de finish hoe moeilijk de koers was, omdat iedereen op mij lette", glimlacht de Zwitser. "Als iedereen op mij let en het lukt niet, dan moet ik ook realistisch zijn. Ik zal niet de enige renner zijn vandaag die in de kopgroep wil komen."

"Er zitten een heleboel scenario's in mijn hoofd. Ik heb berekend dat de kans 80 procent is dat de kopgroep wegblijft, maar het hangt er altijd vanaf hoeveel vluchters er zullen zijn. Als er een grote groep wegrijdt, dan zal ik absoluut proberen daarbij te zitten. Maar dat is natuurlijk geen geheim."

Mollema

Cancellara won in zijn carrière al zeven Tourritten, maar in zijn laatste Ronde van Frankrijk heeft hij zich tot nu toe vooral gericht op het helpen van zijn kopman Bauke Mollema, de huidige nummer twee van het klassement.

"Mijn eigen ambities stonden tot nu toe op een lager pitje, maar dat is prima. Ik had een doel nodig in deze Tour om goed te kunnen toewerken naar de Olympische Spelen."

"Op dit moment gaat het de goede kant op, maar het is afwachten hoe mijn benen zullen zijn na de zware rit van zondag."

Kasseien

Op papier ligt er maandag op het parcours van 209 kilometer maar één klim van de vierde categorie, maar echt vlak is het nooit in de zestiende rit. In de laatste drie kilometer is er bovendien een klimmetje van 250 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 7 procent en een klimmetje van 600 meter à 6,5 procent.

"De finale met ook nog wat kasseien past aardig bij mij en ik ken daar natuurlijk elke millimeter", stelt Cancellara. "De laatste twee, drie kilometer zijn voor het plaatje wonderschoon, maar ze zullen voor ons als renners hectisch zijn. Genieten zal lastig worden, maar misschien kan ik dat na de rit."

"Een zege vandaag zou prachtig zijn, maar we moeten eerst nog 210 kilometer afleggen en ik ben niet de enige die vandaag wil winnen. Als het lukt om te winnen, dan is het mooi, maar als het niet lukt dan zal de wereld niet vergaan. Ik hoef niks meer te bewijzen, ik heb de afgelopen zestien jaar al veel bereikt."

Lees meer over:
Tip de redactie